bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Sinj: Premijera filma ‘Glavu dole ruke na leđa’

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2019

U gradskom kinu Sinj sutra, 27. veljače s početkom u 19 sati upriličit će se sinjska premijera dokumentarnog filma ‘Glavu dole ruke na leđa’, autora vukovorskog branitelja Stipe Majića – Pipe.

Gostujući u programu Hit radija Majić je kazao kako je ovaj film pripremao i radio godinu dana.

‘Radi se o dokumentarnom filmu koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.’

Majić je kazao kako mu je posebno drago što se film prikazuje u Sinju, kraju odakle potiče njegova obitelj.

‘Moji su s Perućkog jezera. Kada su potopljene naše kuće, otac je s osmero djece odselio u Vukovar. Zbog toga mi je drago da se ovaj dokumentarni film prikazuje diljem Dalmacije i u mom sinjskom kraju u kojem imam dosta rodbine’, kazao je Stipe Majić.

U filmu kao naratori i glumci sudjeluju istaknute osobe kulturnog i glumačkog života Hrvatske, kao što su Joško Ševo, Slaven Knezović, Robert Ugrina i ostali. Organizator sinjske promocije je Grad Sinj.

Stipe Majić rođen je 1963. godine u Vukovaru. Sa svoje Trpinjske ceste 1991. godine dragovoljno se priključio 3-oj bojnoj, 204. brigade i kao pripadnik ‘Žutih mrava’ aktivno je sudjelovao u zaustavljanju tenkovskih kolona na Trpinjskoj cesti te obrani grada pod zapovjedništvom pok. general bojnika Blage Zadre. Nakon okupacije grada Vukovara i dolaska u Zagreb u njemu se probudio interes za afirmiranje i ekranizaciju svega proživljenog u Domovinskom ratu. Između ostalog, 2011. godine skuplja građu za svoj prvi dokumentarni serijal od deset epizoda, pod radnim nazivom ‘Bitka za Vukovar’. U spomenutom filmu potpisuje scenarij, režiju, i produkciju. Cijeli serijal je više puta prikazan na HRT, a krajem 2017. godine Majić sve spoznaje sažima u dokumentarni film, odnosno seriju od četiri nastavka, pod nazivom ‘Srce Vukovara’.

Film ‘Glavu dole ruke na leđa’ premijerno je prikazan diljem Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh