svabo

Sinj: Svečano otkrivena bista dr. sc. Marka Veselice

Autor/ica
Objavljeno: 11 listopada, 2019
bista veselica

Na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju danas je svečano postavljena i otkrivena bista dr. sc. Marka Veselice.

Marko Veselica (1936. – 2017.) bio je istaknuti Sinjanin, hrvatski rodoljub i intelektualac, ugledni ekonomist i političar, član vodstva Matice hrvatske i jedan od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća te važni disident u komunističkoj Jugoslaviji zbog čega je bio i dugogodišnji uznik u komunističkim zatvorima.

Svojim ustrajnim promicanjem ideje o samostalnosti Hrvatske, demokracije i tržišne ekonomije u teškim vremenima neumorno je gradio put prema hrvatskoj neovisnosti. Veselica će, prema mišljenju mnogih, ostati zapamćen kao čovjek nesvakidašnje osobnosti, energije i predanosti kojom je doprinosio hrvatskoj politici, političkoj i gospodarskoj misli te stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske, čime je u hrvatskoj modernoj povijesti ostavio trajan i neizbrisiv trag. Na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika MOST-a Mira Bulja, Gradsko vijeće Grada Sinja 26. veljače 2018. godine donijelo je Odluku o postavljanju njegove biste u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca.

bista veselica

Uz obitelj Marka Veselice i predstavnike Grada Sinja, predvođene gradonačelnicom Kristinom Križanac, svečanom otkrivanju biste nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici Ivan Šipić, Branko Bačić i Ante Sanader koji je danas bio u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dožupan Luka Brčić, sinjski gradski vijećnici, predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Sinj fra Mirko Marić, sinjski gvardijan fra Ante Čovo te brojni drugi.

bista veselica

Okupljene je najprije pozdravila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, koja je kazala:

‘Danas posebno pozdravljam obitelj Marka Veselice kao i našeg premijera i sve ministre, zahvaljujem im se što su našli vrijeme da podijele s nama ovaj povijesni pečat kojim se odaje priznanje jednom zaista velikom čovjeku, Sinjaninu i Cetinjaninu’, kazala je Križanac.

O životu i djelu Marka Veselice govorio je politolog Jakov Žižić, a pozdravnim riječima okupljenima su se obratili Ante Sanader i Luka Brčić.

Premijer Andrej Plenković u svom pozdravnom govoru kazao je kako je ovo veliki dan za Sinj, Dalmaciju, ali i cijelu Hrvatsku, dan kada se zahvaljujemo hrvatskom mučeniku, čovjeku koju je više od 11 godina proveo u zatvoru za ideju Hrvatske i slobode.

‘Njegovo domoljublje, njegova uvjerenost i nada u slobodu Hrvatske je nešto po čemu ćemo ga pamtiti. Doprinos koji je dao dao je ne štedeći sebe, njegova obitelj i njegovi najblaži znaju koliko su zajedno s njim propatili u godinama kad je bio u zatvoru. Drago mi je da je doživio ideju slobodne Hrvatske. Odgovornost je na svima nama da, ne samo ovom bistom, u kulturi našeg kolektivnog sjećanja, naše suvremene povijesti adekvatno valoriziramo i da u njoj dobije mjesto koje zaslužuje, jer je bio jedan od predvodnika hrvatske slobode’, kazao je Plenković.

bista veselica

Nakon pozdravnih govora, kćerka Marka Veselice Ines Kovačević, premijer Plenković i gradonačelnica Križanac zajedno su svečano otkrili bistu dr. sc. Marka Veselice.

‘Neka ova bista bude uspomena i nadahnuće svima nama, a posebno mladima, da hrvatsku sudbinu uvijek nosimo sa sobom i da je vjerujemo u Hrvatsku kao što je on vjerovao’, kazala je Snježana Veselica Mjhut, kćer Marka Veselice.

Među brojnim građanima otkrivanju biste nazočio je i saborski zastupnik MOST-a te sinjski gradski vijećnik Miro Bulj, na čiji je prijedlog je Gradsko vijeće donijelo odluku o postavljanju biste Marka Veselice. Zajedno s Buljem na otkrivanje biste stigli su čelnik MOST-a Božo Petrov i kandidat za predsjednika Hrvatske Miroslav Škoro. U izjavi za portal Ferata Bulj je kazao:

‘Marko Veselica je kamen temeljac moderne Hrvatske, demokratske države. Njegova borba, koja je bila uznička, teška u komunističko vrijeme, minimum što zaslužuje je postavljanje biste u Sinju. Ovo je zbog budućnosti naših mladih, da im bude ogledni primjer kako se voli i kako se bori za Domovinu’, kazao je Bulj.

Komentirajući činjenicu kako nije bio dio protokola otkrivanja biste Marku Veselici, Bulj je kazao:

‘To je tradicionalno kad se nešto radi. No, bitno da je bista Marka Veselice tu. A ovi koji su danas otvarali bistu peru savjest – što iz prošlosti, što iz sadašnjosti’, kazao je Bulj.

buljfoto
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh