banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sinj: U 9 od 14 mjesnih odbora prijavljena samo jedna izborna lista

Autor/ica
Objavljeno: 16 svibnja, 2019

Nakon što se slegnu dojmovi o izborima za EU parlament koji će se održati 26. svibnja, birači na području Grada Sinja okreću se novim izbornim aktivnostima vezanim za mjesne odbore.

Izbori za 14 sinjskih vijeća mjesnih odbora vijeća održat će se 2. lipnja. Prema službenim podacima za ove izbore upisano je 20.883 birača, što je 761 birač manje nego na prethodnim izborima.

Kada se gledaju mjesni odbori, odnosno njihova veličina po broju stanovnika, valja naglasiti kako se u Sinju bira 11, u Glavicama, Brnazama i Turjacima po 9, a u Bajagiću, Čitluku, Gljevu, Jasensku, Karakašici, Lučanima, Obrovcu, Radošiću, Suhaču i Zelovu po 7 članova vijeća mjesnih odbora – ukupno 108 mjesnih vijećnika.

Gledajući pravovaljane izborne liste, njih je 22 (HDZ 12, MOST 4, SDP 2, HSP 1 i 3 liste grupe birača) s ukupno 182 kandidata. Prije 4 godine lista je bilo 29, a kandidata 237. Činjenica o padu broja lista za 7, a broja kandidata za 55, govori o slabljenju interesa za mjesne izbore. To nepobitno potvrđuje činjenica da je u čak 9 mjesnih odbora sa sinjskog područja istaknuta samo jedna lista. U sedam mjesnih odbora, Bajagiću, Gljevu, Jasenskom, Karakašici, Lučanima, Obrovcu i Turjacima, prijavljena je samo lista HDZ-a, koji je time već osigurao ‘apsolutnu pobjedu’ u pola mjesnih odbora. No, za razliku od prošlih izbora, HDZ-e nema svoje liste u dva mjesna odbora – Zelovo i Suhač.

Posebno je zanimljiv Suhač, jer jedinu prijavljenu listu grupe birača (nezavisnu) predvodi Miro Bulj, koji je u isto vrijeme i kandidat Mosta na izborima za EU.

Nadalje, Most je jedina politička grupacija koja je istaknula stranačku listu na Zelovu.

U drugom po veličini sinjskom mjesnom odboru, onom u Glavicama, politički okršaj vodit će se između tri liste – HDZ-a, Mosta i SDP-a.

U tri mjesna odbora istaknute su po dvije liste. Tako će se u Brnazama, Čitluku listi HDZ-a suprotstaviti nezavisne liste koje predvode Dino Jagnjić i Josko Šošo, na Radošiću Most.

Po običaju, najžešća politička borba za naklonost birača odvijat će se u samom Sinju gdje su istaknute 4 liste (HDZ, Most, SDP i HSP.

Evo i nekoliko zanimljivosti o godinama kandidata. Njih ukupno 182 zbirno imaju 7.901 godinu ili u prosjeku 43,4 godine po kandidatu. Najstariji kandidat (lista Mosta na Zelovu) ima 85 godina, a 4 najmlađa kandidata s brnaške nezavisne liste imaju po 22 godine.

Često se iznose teze kako se kroz rad u mjesnim odborima ne može ništa riješiti, kako su ti izbori bespotrebni, kako je velika razlika u vođenju mjesnih odbora ovisno o njihovoj veličini i broju stanovnika. Možda se možemo složiti s nekim od tih činjenica, ali isto tako očekivalo se puno više onih koji će se uključiti u političku utrku na ovim izborima. Naravno, nije Sinj iznimka, tako je manje više u cijeloj Lijepoj našoj interes puno veći za ostale izbore.

No, možda ovi pokazatelji barem potaknu glasače na nešto veću izlaznost na mjesne izbore 2. lipnja. Podsjetimo, prije četiri godine na mjesnim izborima samo je 10,40 posto birača ispunilo svoju ‘građansku dužnost izlaska na birališta’. Hoće li ovoga puta izlaznost biti veća? Odgovor na to pitanje nećemo dugo čekati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh