Sinjani će dobiti komunalnu web aplikaciju?

Autor/ica
Objavljeno: 11 rujna, 2019

Proteklih dana Ferata je objavila nekoliko pritužbi naših čitatelja na komunalne probleme na području Grada Sinja. U nekim situacijama nadležne službe reagirale su odmah i riješile problem, dok neki problemi još uvijek nisu riješeni.

Građanima Sinja uskoro bi trebalo biti omogućeno da komunalne probleme prijavljuju izravno Gradu Sinju putem svojih mobitela. Naime, prilikom donošenja Proračuna Grada Sinja za ovu godinu usvojen je amandman nezavisnog vijećnika Ante Šušnjare da se izradi Komunalna web aplikacija Grada Sinja, za što je u Proračunu osigurano 50 tisuća kuna.

U izjavi za Feratu, Šušnjara je pojasnio način funkcioniranja komunalne web aplikacije:

‘Kod donošenja Proračuna Grada Sinja za 2019 godinu predložio sam dva amandmana iz područja upravljanja prostorom i komunalnom infrastrukturom. Početna faza razvoja Geografskog informacijskog sustava Grada Sinja je realizirana, za meni nepoznat iznos sredstava, ali je Proračunom predviđen iznos od 150 tisuća kuna. Druga predložena aplikcija je komunalna web aplikacija sa predviđenim iznosom od 50 tisuća kuna, čijom realizacijom bi se omogućila prijava komunalnih problema u realnom vremenu putem mobilnih telefona, prijava bi bila vidljiva svima i mogao bi se pratiti proces samog rješavanja problema. Ovakve aplikacije ima sve veći broj gradova u RH, od Velike Gorice koja ima rješenje zasnovano na istoj platformi kao i Grad Sinj, preko gradova i općina kao Knin, Krk, Ivanić-Grad, Bjelovar, Virovitica, itd. Cilj ovih amandmana je bio stvoriti platformu koja bi omogućila evidenciju i upravljanje komunalnom infrastrukturom Grada, i stvoriti jedinstveno web mjesto na kojem bi se moglo interaktivno doznati sve informacije koje imaju prostorni atribut, a vezane su za Grad Sinj (prostorni planovi, rasvjeta, nerazvrstane ceste, zakup javnih površina, kanalizacijski priključci, itd.) te mogućnost prijave problema na istima’, ističe Ante Šušnjara.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh