banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sinjski filmski majstori

Autor/ica
Objavljeno: 19 travnja, 2019

U potkrovlju Galerije Sikirica danas su završene majstorske filmske radionice na temu ‘Filmska montaža’.

Podsjećamo, filmske radionice u okviru ESF projekta ‘Samo nebo nam je granica’ provode udruga Bacači Sjenki i Kulturno-umjetničko središte Sinj, a namijenjene su dobnoj skupini 54+.

Majstorska radionica počela je u ponedjeljak, a svakog dana pod voditeljskom paskom mlade filmske redateljice Dalije Dozet 9 Sinjana, sudionika radionice proučavalo je materijale, analiziralo sliku, zvuk, ritam, prijelaze i filmske planove, da bi u konačnici samostalno montirali svoj autorski materijal ‘Pomoćnik nositelja diplome’ – 10-minutni igrani film koji su snimili tijekom napredne radionice u veljači.

Voditeljica radionice Dalija Dozet izrazila je oduševljenje našim sugrađanima koji su se hrabro uhvatili u koštac s izazovima.

‘Ja sam pozitivno iznenađena, izuzetno zadovoljna i jako ponosna na polaznike jer su u minimalnom vremenskom periodu uspjeli shvatiti i samostalno polučiti jako dobar rezultat. Uspjeli smo napraviti film koji su prije toga snimili, sada smo ga uspjeli kompletno posložiti, smontirati i uokviriti u taj finalni filmski oblik’, kazala je redateljica Dozet.

Jedan od polaznika koji je u filmskim radionicama od samih početaka je istaknuti Sinjanin Slaven Kardoš, umirovljeni učitelj i veliki zaljubljenik u prirodu. Na ovim radionicama zaljubio se i u filmove.

‘Naučili smo puno, trudili smo se. Počeli smo od početka, od teorije o filmu, pa smo prešli na animirane filmove, pa smo radili i dnevnike i na kraju smo radili jedan kratkometražni igrani film. Sada kada gledam neki film, gledam ga na malo drugačiji način, drugim očima, jer znam koliko truda treba da bi se snimila jedna jedina scena’, kazao je Kardoš.

Od samog početka u radionicama sudjeluje i Dijana Rančić, koju je sinjska javnost upoznala u predstavama Sinjskog pučkog kazališta. Kaže nam kako je puno zahtjevnije glumiti na kazališnim daskama nego pred kamerama, jer se u montaži filma sve da popraviti. No, treba znati kako popraviti, a oni su to naučili na ovim radionicama.

‘Od početka sam u ovim radionicama. Drago mi je da se ovdje družim sa sugrađanima, super smo se zabavili svih ovih dana. Drago mi je i zbog rezultata koji smo postigli, s obzirom da smo amateri u ovom području’, kazala je Rančić.

Sinjanin Josip Glaurdić filmskim radionicama pridružio se u veljači, a iznimno je ponosan na film koji su snimili i u kojem su pokazali sva usvojena znanja.

‘Sve ovo što je napravljeno je rad naših ruku. Ponosni smo, nismo mislili da će ispasti tako dobro jer smo ipak početnici, nemamo iskustva. Ali se poklopilo sve da to ispadne jako dobro’, kazao je Josip Glaurdić.

Uz Slavena Kardoša, Dijanu Rančić i Josipa Glaurdića u filmskim radionicama ‘Samo nebo nam je granica’ sudjeluju još Marija Mandac, Miljenko Vardić, Nikica Ugrin Radar, Branko Jadrijević, Miroslav Jadrić i Đorđe Šego.

Dodajmo kako će se od 6. do 10. svibnja održati druga majstorska radionica na temu ‘Izrada scenarija za kratki igrani film’, na kojoj će sudionici pod vodstvom mlade scenaristice Anite Čeko kroz praktičan rad i vježbu upoznati proces nastanka scenarija. Samostalno će izvoditi scene iz scenarija, analizirat će konkretne primjere, a na kraju će napisati scenarij za kratki igrani film.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh