HEP kultura Alkar

Sinjski srednjoškolci stipendisti Ministarstva turizma i koncerna Bluesun hoteli

Autor/ica
Objavljeno: 1 prosinca, 2017
sss_bjj_sinj

Temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2017., Ministarstvo turizma će u 2017./2018. godini sufinancirati 423 učenika i studenta, među kojima su i učenici Srednje strukovne škole Bana Josipa Jelačića.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, koje se dodjeljuju učenicima i studentima koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, a način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto. Za tu svrhu Ministarstvo je ove godine izdvojilo 2,2 milijuna kuna, a sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su stipendistima 23 tvrtke i 1 županijske obrtničke komore, koji će s istim iznosom kao i Mnistarstvo sufinancirati stipendije.

U program se ove godine prvi put uključila i Srednja strukovna škola Bana Josipa Jelačića, čijih će 25 učenika turističkog smjera potpisati ugovore s tvrtkom Sunce koncern. Riječ je o učenicima od 1. do 3. razreda, smjer kuhar i konobar.

U kontaktu s ravnateljem škole, predstavnici tvrtke Sunce koncern dogovorili su sastanak u školi sa zainteresiranim učenicima i roditeljima, nakon čega se 25 učenika prijavilo na natječaj.

‘Hoteli Brela, Hoteli Tučepi, Hoteli Zlatni rat su dio ove grupacije Sunce koncern, na tržištu poznate kao ‘Bluesun hoteli’ i mi smo zadnjih godina u jednom velikom razvojnom ciklusu, ulažemo u rekonstrukciju postojećih hotela i otvaramo nove hotele. Sada naravno treba dugoročno razmišljati o kvalitetnim kadrovima, kuharima, konobarima i slastičarima i smatramo da je najbolji pristup odgojiti vlastitu generaciju mladih kuhara, konobara i slastičara i u tom smislu smo se odlučili na stipendiranje učenika koji su nam potrebni’, kazao nam je predstavnik Sunce koncerna Željko Mastelić.

Sunce koncern već ima iskustva s ovim program, u koji se uključio prije 10-ak godina.

‘Mi smo prije 10-ak godina imali sličnu akciju. Radili smo s učenicima makarske srednje škole, međutim, kako je potreba za novim kadrovima mi smo se okrenuli prirodnom zaleđu Makarskog primorja, Imotskom, Sinju, Vrgorcu, sutra Livnu i tako dalje. Imotski, Sinj i Vrgorac su škole koje gravitiraju ovom području Makarske, Brelima, Tučepima, pa je normalno da se s tim školama uspostavi suradnja’, kazao je Mastelić.

Željko Cvitković Đone, profesor u SSŠ Bana Josipa Jelačića kazao nam je kako od svega ovoga ne bi bilo ništa bez suradnje roditelja, razrednika i ravnatelja.

‘Jednom dobrom komunikacijom s roditeljima, u kojoj smo morali steći njihovo povjerenje, jer smo im govorili o nečem novom i nepoznatom, uspjeli smo realizirati ovaj projekt, za kojeg smatramo da je vrlo dobra stvar. Osim što će se popraviti socijalna slika naših učenika, oni će u tim hotelskim kompleksima s 5 zvjezdica stjecati nova znanja i iskustva, koja će im omogućiti da u budućnosti dobiju reference tih hotela koje će im otvarati vrata ugostiteljskih objekata ne samo u Hrvatskoj nego i šire.’

Cvitković Đone ističe kako bi u konačnici od cijelog ovog projekta korist trebala imati i škola, ali i cijela zajednica.

‘Ja se nadam da će ove stipendije i projekt potaknuti učenike našega kraja na upisivanje u zanimanja kuhar i konobar, za koja je zadnjih godina dosta slab odaziv, pogotovo u zanimanju konobar. A isto tako se nadam da će i našega ravnatelja i školu potaknuti da nađu načine i metode da možda otvore i omoguće upis učenika i u to treće deficitarno zanimanje slastičar’, kazao je Cvitković Đone.

Isto mišljenje ima i profesorica Katarina Sablić.

‘Sudjelovanjem u ovom projektu potičemo učenike na upis u zanimanja koja su deficitarna. Ovo je za njih izvrsna prilika. Moram reći da ja ni kao student nisam imala ovakvu mogućnost, niti su stipendije bile u tom iznosu. Ovim putem pozivamo učenike završnih osnovnoškolskih razreda da se informiraju i vide sve prednosti ovakvih zanimanja zbog budućeg zaposlenja, jer su zanimanja kuhar i konobar vrlo tražena.’

Temeljem navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno 600 kuna mjesečne stipendije i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, koju im dodjeljuje Ministarstvo turizma, a isto toliko imat će od tvrtki koje su uključene u program. Po završetku redovnog školovanja partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje.

Dodajmo kako je od 2008. godine, od kada se provodi ovaj program, sufinancirano preko 900 stipendista.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh