tramax

Sinjsko sjećanje na heroje Vukovara

Autor/ica
Objavljeno: 15 prosinca, 2015
promocija_sinj4

U Alkarskim dvorima sinoć je održana promocija knjiga ‘Moja rijeka suza’, autorice Željke Mitrović Jurić, djevojčice u plavom kaputiću iz vukovarske kolone, čije su slike obišle svijet.

Na početku ove emotivne promocije, moderator predstavljanja prof. Marko Duvnjak kazao je kako je ovo posebna večer ispunjena tugom, ponosom, plačom, ali i smjehom.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Sinja i Cetinskog kraja Đula Šabić predvodila je molitvu za sve vukovarske heroje, među kojima su i sinjski vitezovi Ivica Poljak Sokol, Andrija Alčić, Marko Babić, kao i za sve poginule u Domovinskom ratu. Potom je o povijesti Vukovara kratko govorio prof. Velimir Borković.

Prije same promocije knjige prikazan je polusatni dokumentarni film o herojima Vukovara.

Zbirku pjesama ‘Moja rijeka suza’ Željke Mitrović Jurić sinjskoj publici je predstavio dr. sc. Miljenko Buljac, koji je između ostalog kazao o čemu autorica govori u svojim pjesmama:

‘Govori o rijeci tuge u onoj vukovarskoj koloni gdje je i ona bila. Ona pjesmama govori o razorenom, ali ponosnom gradu. Kroz pjesme ona donosi priče iz tog podrumskog života, dok padaju na tisuće granata na njen grad’, istaknuo je između ostalog dr.sc Miljenko Buljac, koji je uz prof. Marka Duvnjaka kazivao neke od pjesama iz ove knjige.

Organizator ove sinjske večeri sjećanja na heroje Vukovara bila je Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Ogranak Sinj. Predsjednik Udruge Ante Smoljo Željki Mitrović Jurić poklonio je sliku Gospe Sinjske i krunicu, a krunice je još poklonio i njenoj kćeri Maji i suprugu Luki.

Zahvaljujući Sinjanima na lijepom prijemu, Željka Mitrović Jurić ukratko je okupljene podsjetila kako je njena zbirka pjesama posvećena svima koji su ginuli pred njenim očima u Vukovaru, kao i svima koji su diljem Hrvatske dali svoje živote za samostalnu Hrvatsku. Posebno je istaknula kako su njoj i njenoj obitelji u opkoljenom gradu u najtežim trenucima pomagali Blago Zadro, Tomislav Merčep i Tomislav Josić.

U kulturnom dijelu programa s prigodnim pjesmama nastupili su mandolinski sastav Osinium i klapa Hrvace.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh