TOMMY mel

Sjajna prva ‘Sinjsko-Poljička večer’ u Alkarskim dvorima

Autor/ica
Objavljeno: 12 travnja, 2024
A

Foto: Saša Tadinac

U organizaciji Viteškog alkarskog društva, Društva Poljičana Sveti Jure Priko i Turističke zajednice grada Sinja sinoć je u Alkarskim dvorima s početkom u 19 sati održana prva Sinjsko-poljička večer.

Bila je ovo jedinstvena manifestacija u kojoj se prezentirala bogata povijest, kultura, tradicija i običaji cetinskog kraja i Poljica. Na početku svečanosti u prepunoj dvorani Muzeja Sinjske alke pozdravne riječi uputili su kao domaćini predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić i gradonačelnik Sinja Miro Bulj. Istaknuli su veliko zadovoljstvo što se dogodila ovakva svečanost, a sve na tragu velikog prijateljstva i povezanosti žitelja cetinskog kraja i ponosne Poljičke republike.

Zahvalu na velikom prijemu uputio je u ime svih Poljičana veliki poljički knez Petar Rodić.

‘Ponosan sam što mogu ovdje govoriti u ime svih nas Poljičana i zahvaliti dragim prijateljima iz alkarskog društva, Grada Sinja, TZ Sinja. Kroz burnu povijest naroda naših Poljica i cetinskog kraja bili su uvijek zajedno u obrani svojih ognjišta, svoje vjere i tradicije. Ovo je vjerujem samo početak novog druženja, novih svečanosti kojima ćemo kroz ovakve manifestacije nastaviti našu suradnju’, istaknuo je između ostalog Rodić.

Jedan od začetnika ideje o susretu cetinskog i poljičkog kraja don Josip Dukić kazao je da je izuzetno sretan odazivom posjetitelja na ovom događaju.

‘Kada čovjek sve ovo vidi, onda je uistinu ponosan. Ovaj kolorit boja u narodnim nošnjama, napjevi i kola sve na jednom mjestu, zajedno Poljičani i Cetinjani. Dotaknuli smo se i malo povijesti kako sve to ne bi otišlo u zaborav. Ove godine naš Cetinski dekanat slavi 190 godina. Međutim, ako je suditi po ovom okupljanju, onda tog zaborava neće biti’, istaknuo je između ostalog Dukić, koji je zahvalio svima koji su pomogli ovu organizaciju na bilo koji način.

Don Josip Dukić posebno je zahvalio njemačkom povjesničaru Michaelu Curcigosu koji je puno toga istražio kako bi preveo s turskog jezika mnogo toga što se tiče Dalmacije. Sve je objedinjeno u djelu ‘Turski izvori u srednjoj Dalmaciji’.

U dijelu programa koji je vezan za povijest povjesničar Tvrtko Roguljić je u svom izlaganju naglasio doprinos Poljičana u prvoj važnoj bitki pod Sinjem, u kojoj je 1687. Sinj oslobođen od Turaka.

U folklornom dijelu programa s izvornim napjevima, kolima, običajima, izradom autohtonih predmeta i rukotvorina nastupili su etno baštinici Cetinskog kraja i Poljica: KUU Mosor Gata, Pučki pivači Tugare, narodni guslari Ivan Marušić, Stipe Marinović i mali Antonio Marinović, etno baštinica Marija Prelas, URIG-Otok, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Gabriel Maretić, Brankica Marinović, Ljilja Vojković, Ivanka Munivrana i Ivan Knezović.

Uz navedene govornike ovoj Sinjsko-Poljičkoj večeri nazočili su i alkarski vojvoda Mario Šušnjara, arambaša Ivo Vukasović, domaćin VAD-a Jerko Ivandić, ravnatelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić, načelnik općine Dugi Rat Tonči Bauk te ostale osobe iz društvenog, kulturnog i javnog života.

Po završetku svečanosti, koju je moderirao Ante Botić, organizatori su pripremili bogatu gastronomsku ponudu za sve posjetitelje. Uz dobru kapljicu vina našlo se podosta čuvenog soparnika, pršuta, sira, kruva ispod peke, uštipaka.

Namjera organizatora bila je skupiti na jedno mjesto i predstaviti ono najvrjednije što cetinski i poljički kraj baštine iz zajedničke povijesti, te folklora, tradicije i gastronomije. Kazano alkarski, uspjeli su i bio je to pogodak u sridu.

ferata@ferata.hr
0997370409