tramax

Slavljenički koncert Dražena Žanka u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu

Autor/ica
Objavljeno: 11 prosinca, 2019
drazen zanko

Nakon 40. godina iznimno uspješnog glazbenog stvaralaštva, poznati sinjski glazbenik Dražen Žanko održat će svoj slavljenički koncert pod nazivom ‘Od stoljeća sedmog – kamen i more’.

Ljubav prema glazbi Žanko je od malena pokazivao u rodnom gradu, a prve glazbene note učio je u glazbenoj školi u Sinju na odsjeku trube kod profesora Marka Rivijerija. Uslijedili su nastupi na natjecanjima pjevača amatera, a potom postaje član grupe ‘Alkari’.

Skladanjem se počeo baviti od 1970. kada je s ‘Alkarima’ snimio svoju prvu skladbu ‘Najlipši cvit’. Godine 1980. s pjesmom Kamena s ramena na Splitskom festivalu privukao je pozornost šireg auditorija i tako započeo pjevačku karijeru koja mu pomaže da se iskaže kao kompletan autor.

Žanku je uvijek bila inspiracija njegova Cetina i Dalmatinska Zagora pa su tako redom nastajale poznate pjesme Cetina, Zagora me rodila, Dernek, Moja Anđa, Oj joj Vlaju moj, Bukara, itd.

Napisao je mnoge zabavne-etno domoljubne pjesme i sudjelovao na mnogim festivalima.Temeljeći svoje pjesme na ideji iz svojih korijena i gradeći na njima svoj prepoznatljiv stil. 1990. godine s pjesmom ‘Od stoljeća sedmog’ postaje poznatiji široj javnosti, a za svoj rad i stvaralaštvo dobio je brojna priznanja i nagrade.

Između ostalog za promicanje hrvatske kulture predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je odličjem Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Za 300. obljetnicu Sinjske alke, a uz pomoć fra Mirka Marića za povijesni aspekt i sinopsis stvara mjuzikl ‘Mirakul’ radeći libreto i stihove s Ivicom Krajačem, uz izvanredne aranžmane Antonija Zadre. Pri izvedbi mjuzikla svoj doprinos su dali eminentni izvođači hrvatske estradne scene. Taj spektakl premijerno je izveden u Zagrebu u KD Lisinski 4. prosinca 2016., potom 13. kolovoza 2017. na gradskom stadionu u Sinju, a te iste godine 17. listopada ponovno u Lisinskom.

Gostujući u programu Hit radija, Žanko je istaknuo kako će mu se ovom prigodom na pozornici zagrebačke koncertne dvorane pridružiti njegovi prijatelji.

‘Tu će biti moji gosti, prijatelji i cijenjeni glazbenici poput Jasne Zlokić, Zorice Kondže, Đanija Stipaničeva, Đuke Čajića i Maxa Hozića. Svoje dionice imat će i Klape Filip Dević, Diadora, Larus, Zbor Ivan pl. Zajc, plesni ansambl Ivan Goran Kovačić, glumac Joško Ševo uz veliki prateći orkestar Josipa Cvitanovića’, istaknuo je Dražen Žanko.

Žanko se ovom prigodom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomagali i pratili njegov umjetnički rad, a na poseban način Hit radiju i portalu Ferata za medijsko praćenje njegovih brojnih nastupa i promocija glazbenih brojeva.

Koncert će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u petak 13. prosinca s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh