Marino Trans

Slučaj Glavice: SDP podržao HDZ

Autor/ica
Objavljeno: 5 rujna, 2019
glavice

Foto: Grgo Stipe Gulić

Od 14 mjesnih odbora na području grada Sinja, nakon izbora za članove vijeća mjesnih odbora, konstituirano ih je 13. Vijeće Mjesnog odbora Sinj nije se konstituiralo, pa će Sinjani morati ponovo na birališta. Iako je sve upućivalo na to da će se ista situacija dogoditi i Glavicama, u utorak, 3. rujna konstituirano je Vijeće ovog Mjesnog odbora.

Naime, u Mjesni odbor Glavice, koji ima 9 članova, izabrana su 4 predstavnika Hrvatske demokratske zajednice, 3 člana Mosta nezavisnih lista i 2 člana Socijaldemokratske partije Hrvatske. Obzirom da se na prve dvije konstituirajuće sjednice članovi Vijeća nisu uspjeli dogovoriti oko izbora predsjednika, a da je treća bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma (napustili su je članovi Mosta), postojala je mala mogućnost da će se postići nekakav dogovor. No, u nastavku sjednice, koji se dogodio nakon četiri dana, za predsjednika je izabran HDZ-ov kandidat Toni Jurić Šolto.

Uz glasove HDZ-a Jurić Šolto je dobio i jedan glas SDP-a i to Petra Ljubičića. Drugi SDP-ov vijećnik Marinko Poljak prilikom glasovanja je bio suzdržan, kao i jedini vijećnik Mosta koji je bio na sjednici. Druga dva vijećnika Mosta nisu ni došla na nastavak konstituirajuće sjednice.

Obzirom da sinjsko Gradsko vijeće već godinu dana nema predsjednika i da sjednicama predsjeda drugi zamjenik predsjednika, jer se političke opcije ne mogu dogovoriti oko izbora novoga predsjednika, kao ni oko zajedničkih projekata, ‘slučaj Glavice’ je vrlo zanimljiv.

SDP-ovac Petar Ljubičić kazao nam je kako je kandidata HDZ-a za predsjednika Mjesnog odbora podržao nakon konzultacija s GO SDP-a Sinj.

‘Kao što sam rekao i na samoj sjednici nakon izbora predsjednika, takva odluka je donesena bez ikakve trgovine i koalicije, iz jedinstvenog razloga, a to je da što prije počnemo raditi za dobrobit naših Glavica, što bi svima nama trebao biti cilj. Smatram da su novi izbori gubitak vremena i resursa, a gorućih problema je sve više. Za vrijeme pregovora kontaktirali smo i jednu i drugu stranu. Od kolega iz Mosta nismo dobili nikakav odgovor, a s kolegama iz HDZ-a smo ljudski popričali i složili se oko zajedničkog cilja i interesa, a to je rad za bolje Glavice’, kazao je Ljubičić.

Slučaj Glavice komentirao nam je i predsjednik GO SDP-a Sinj Nikola Vučković:

‘U mjesnim odborima nema nikakve ideologije. Tu se rješavaju problemi građana koji su od njihovog neposrednog interesa za njihov život i rad. S te strane smo uputili kontake i HDZ-u i Mostu, predložili im suradnju da se izaberu predsjednici mjesnih odbora i u Glavicama i u Sinju, kako bi se izbjegli ponovljeni izbori. Smatramo da se taj novac može pametnije utrošiti, a s druge strane, kao stranka nismo donijeli nikakav zaključak niti odluku koji bi obvezivali naše vijećnike kako trebaju glasovati. Njima je dano da glasaju prema svom vlastitom nahođenju, onako kako smatraju da je najbolje za njihov mjesni odbor. Tu nema nikakvog govora o nikakvoj koaliciji, čak niti o suradnji, već se isključivo radi o želji i volji da se nešto učini za mjesni odbor Glavice. Naš je vjećnik izbjegao nove izbore, podržao je kandidata HDZ-a za predsjednika, a nismo čak ni tražili potpredsjedničko mjesto’, komentirao je situaciju u Glavicama predsjednik sinjskog SDP-a.

Facebook
Na vrh