tramax

Smanjen broj korisnika socijalne pomoći

Autor/ica
Objavljeno: 9 veljače, 2015

sinj

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, a kojim je uveden institut zajamčene minimalne naknade, dosta se promijenilo u pogledu broja korisnika socijalne pomoći. 

Takvo je stanje i na području koje pokriva Centar za socijalnu skrb u Sinju, u čijoj su nadležnosti korisnici svih oblika socijalne skrbi koji su na području Cetinskog kraja. Tijekom jednogodišnjeg razdoblja provedena je revizija, poslije koje je došlo do isključenja prijašnjih korisnika za koje je utvrđeno da na socijalnu pomoć od države nisu imali pravo.

Ravnatelj sinjskog Centra za socijalnu skrb Aleksandar Stojanac ističe kako je došlo do smanjenja broja korisnika u ovom razdoblju.

‘Na kraju siječnja ove godine evidentirano je 2.128 korisnika različitih prava pomoći. U isto vrijeme prošle godine bilo je 2.390 korisnika pomoći, što je manje za 262. Ovo smanjenje odrazilo se i na smanjenje financijskog izdatka. Tako je prije godinu dana za sve kategorije socijalne pomoći u siječnju izdvojeno 1,8 milijuna kuna, a sada po novim pokazateljima taj iznos je 1,5 milijuna kuna.’

Stojanac nadalje navodi kako se najveće smanjenje broja korisnika odnosi na kategoriju socijalne pomoći, odnosno zajamčene novčane naknade. Od 398 evidentiranih u siječnju prošle godine sada ih je u evidenciji 295. Značajno smanjenje zabilježeno je i u broju onih koji su u kategoriji doplatka za pomoć i njegu, gdje je do sada tu pomoć koristilo 1.553 korisnika, a po novoj evidenciji sada ih je 1 429. U kategoriji osobne invalidnine s 367 korisnika broj je smanjen na 334.
Ravnatelj sinjskog Centra za socijalnu skrb Aleksandar Stojanac navodi kako ima manjih smanjenja i u ostalim kategorijama pomoći kao što su naknada za zaposlenje, privremeno uzdržavanje, opskrbnine za odrasle i djecu i ostalo. O razlozima smanjenja ovog broja korisnika socijalne pomoći Stojanac je kazao:

‘Dio se odnosi na one koji su preminuli pa više nisu u našem sustavu , a dio su oni koji nisu željeli da im se po novom zakonu određena nekretnina provede u zabilježbu garancije u korist države dok primaju pomoć i nisu podnosili nove zahtjeve. Revizijom je utvrđeno kako je bilo i onih koji su primali socijalnu pomoć, a imali su i po dvadesetak otvorenih računa kod banaka i brojne nekretnine’, kazao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Grada Sinja Aleksandar Stojanac.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh