banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Spektakularan Thompsonov koncert u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 17 svibnja, 2015

thompson_sinj1

Marko Perković Thompson još je jednom je dokazao kako je s pravom na vrhu hrvatske glazbene scene. Tisuće njegovih obožavatelja – Sinjana i Cetinjana natiskalo se na Trgu dr. Franje Tuđmana i u fratarskom oboru, kako bi svjedočili još jednoj nezaboravnoj sinjskoj večeri.

Kulturno-glazbena večer počela je pozdravom sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, koji je okupljenima kazao kako se sve ovo odvija povodom Međunarodnog znanstvenog simpozija u čast velike 300. obljetnice slavne obrane Sinja i godine kada se posebno slavi Čudotvorna Gospa Sinjska. Sinjski gvardijan je također kazao kako je ovo trenutak za sjećanje na žrtve od prije 70 godina koje su stradale na Bleiburgu i na Križnom putu, te zamolio sve da se minutom šutnje i molitvom oda pokojnicima počast.

Prije Thompsonovog koncerta, na velikoj pozornici i ispred okupljenih posjetitelja nastupili su kulturno-umjetnička društva Cetinskog kraja. Bogat i sadržajan repertoar etno baštine prikazali su kulturno umjetnička društva: Sinj, Brnaze, Glavice, Peruća-Hrvace, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, muška i ženska klapa KUD-a Vrilo, klapa Sveti Luka Otok, Mandolinski sastav Osinium, narodni guslari Marko Kunac, Stipe Marinović i Dujo Sablić. Program kulturno umjetničke večeri vodila je Božena Romac.

Na taktove ‘Ora et labora’ i uz mnoštvo svjetlosnih i video efekata najavljen je Thompsonov izlazak na pozornicu, a zatim su uslijedili ‘Nema predaje’ i ostale pjesme koje je Thompson više od dva sata pjevao sa svojom vjernom publikom. Ipak, vrhunac večeri i veliko oduševljenja nastalo je kada su se pjevale legendarne ‘Čavovoglave’, ‘Lijepa li si’, ‘Moj dida i ja’, ‘Moj Ivane’…

Veliku većinu večerašnje publike činili su mladi, a najmlađi su se natiskali ispred same pozornice kako bi bili što bliže Thompsonu i zajedno s njim, kao i ostali posjetitelji, pjevali pjesme o Domovini, Bogu i svim onim pozitivnim vrijednostima hrvatskog naroda.

Na početku i na kraju koncerta Thompson je zahvalio okupljenoj publici, a posebno Sinjanima i Cetinjanima, uputivši čestitke za veliki jubilej – 300 godina Sinjske Gospe i Alke, jer to su dva simbola hrvatskog naroda. Na ove Thompsonove riječi uslijedio je veliki pljesak i skandiranje na tisuće okupljenih.

Dodajmo kako su nastupi kulturno-umjetničkih društava i Marka Perkovića Thompsona održani u okviru program Međunarodnog znanstvenog skupa o 300. obljetnici obrane Sinja.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh