svabo

Stanje sigurnosti na području Sinja zadovoljavajuće, ali…

Autor/ica
Objavljeno: 22 ožujka, 2019

Prošlog tjedna u sinjskoj Gradskoj vijećnici održana je prva sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta na području grada na kojoj se između ostalog raspravljalo o stanju sigurnosti na području grada Sinja u prošloj godini i od početka ove godine.
Između ostalog, načelnik Policijske postaje Sinj Marko Bilobrk na sjednici je kazao kako je opće stanje sigurnosti na području Sinja zadovoljavajuće.
Međutim, njegov pomoćnik Mirko Beović iznio je niz problema koji se učestalo pojavljuju te naglasio kako je za njihovo otklanjanje potrebno zajedničko djelovanje svih institucija.
Tragom tog sastanaka zamolili smo zamjenika načelnika Mirka Beovića da nas informira o tijeku sastanka i zaključcima koji su na njemu doneseni.
Beović je posebno istaknuo problem ispijanja alkohola na javnim mjestima ispred trgovina, naglasio problem neriješene infrastrukture posebno u dijelu Vrcanovog obora, staroj Buljanovoj pekari i vojarni Ivaniša Nelipića. Kao poseban problem Beović je naveo noćne klubove koji stvaraju buku i smetaju građanima te nekontrolirano pisanje grafita s uvredljivim sadržajima.

‘Problem ispijanja alkohola na javnom mjestu je dijelom tradicijski problem jer ispijanje alkohola uobičajeno je ponašanje naših sugrađana. Policija je zatražila od gradonačelnice Kristine Križanac da izmjeni Odluku o komunalnom redu kako bi se u potpunosti zabranilo ispijanje alkohola na javnim mjestima, a ne samo maloljetnicima kao što je sada.
Problem neriješene infrastrukture policija ne može riješiti, ali imamo obećanje gradonačelnice da će Grad uložiti sredstva kako bi se osigurali građani i njihova imovina.
Što se tiče vojarne Ivaniša Nelipića kod nje je, osim derutnosti, problem okupljanja osoba asocijalnog ponašanja konzumenata alkohola i droga, a posljedično tome policija ima sigurnosni problem. Gradonačelnica je rekla kako će uskoro ići u obnovu bar jednog dijela vojarne, ako ne cijeloga kompleksa kako bi se problem riješio’, rekao je Beović.

Prema Beovićevim riječima grafite uvredljivog sadržaja treba uklanjati što hitnije te je odlučeno kako je vrlo bitno uspostaviti komunikaciju između policije i komunalnog redara.
Problem noćnih klubova je permanentan jer se građani koji žive u središtu grada stalno bune zbog preglasne glazbe. Gradonačelnica je rekla, kako nam je prenio Mirko Beović, da ona ne želi diskriminirati vlasnike ugostiteljskih objekata te da izdaje dozvole svima koji zadovoljavaju uvjete jer, kako je kazala, Grad mora poticati poduzetništvo i život u gradu. Beović se djelomično slaže s gradonačelnicom, ali tvrdi kako se moraju poštivati zakonske norme i utvrditi koliko ima benefita, a koliko štete od toga.

‘Mi ćemo se sastajati tromjesečno, po mom iskustvu neće ići sve prebrzo, a da se godišnje riješi jedan problem puno smo napravili. Inertan je sustav, ima puno čimbenika koji sudjeluju u njemu, a sinkronizacija i koordinacija nije najbolja. Mi kao policija se trudimo to pojednostavniti u svrhu što veće efikasnosti i učinkovitosti’, zaključio je Beović.

Dodajmo kako su u Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta na području Grada Sinja, na čijem je čelu gradonačelnica Kristina Križanac, uz predstavnike Grada Sinja i PP Sinj imenovani i predstavnici Centra za socijalnu skrb Sinj, Socijalnog vijeća Grada Sinja, Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine, Čistoće Cetinske krajine, Ispostave Državne uprave Splitsko-dalmatinske županije- Ispostava Sinj, Općinskog suda u Splitu- Stalne službe u Sinju, Prekršajnog suda u Splitu- Stalne službe u Sinju, Općinskog državnog odvjetništva u Splitu- Stalne službe u Sinju, ravnatelja osnovnih škola u Gradu Sinju, ravnatelja srednjih škola u Gradu Sinju, Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, Udruge umirovljenika Grada Sinja, Doma zdravlja Splitsko- dalmatinske županije – Ispostave u Sinju.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh