tramax

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe

Autor/ica
Objavljeno: 5 studenoga, 2019
gripa cijepljenje

Sutra, 6. studeng započet će cijepljenje protiv gripe i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija.

Sinjska Ispostava NZJZ splitsko-dalmatinske županije za sada je dobila 2.700 doza cjepiva, koje je distribuirano liječnicima obiteljske medicine.

Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno (temeljene na odazivu na cijepljenje u protekloj sezoni), na temelju njih se naručuje cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije,

štićenicke domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava,

djecu i adolescente u dobi od 6 mj. do 18. godina na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici i trudnice.

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog HZZO će na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh