miro bulj
hdz

Sutra u Vrpolju 6. Vesta Festa

Autor/ica
Objavljeno: 16 kolovoza, 2019

Šestu godinu za redom, na jedinstvenom lokalitetu Lokva u Vrpolju, KU Vučija Vrpolje, KD Trilj, IEF Zagreb i Matapur i ove godine organiziraju Festival ženskoga tradicijskog glazbovanja – VestaFesta.

Festival će se održati u Vrpolju u subotu, 17. kolovoza s početkom u 19,30 sati.

Ovaj lokalitet – Lokva nekada davno opskrbljivala je vodom ljude nekoliko sela i njihovu stoku. Međutim, vrijeme je učinilo svoje jer blaga je bilo sve manje pa je lokva postala ruševna i zarasla. Međutim, vrijedni mještani Vrpolja uložili su trud i sate i sate rada kako bi očistili i vratili u život dio svoga sela. Tako se i rodila ideja za organizacijom festivala,tako već šestu godinu za redom.

U ovom jedinstvenom ambijentu sve pripremne radnje su privedene kraju i sada se čeka još jedna lijepa i ugodnas kulturno-tradicijska večer, kazao je gostujući u programu Hit radija dr. sc. don Josip Dukić predsjednik KD Trilj.

‘Ove godine zaista u programu će biti i nekoliko novih iznimno zanimljivih sadržaja. Ovom prigodom predstavit ćemo Monografiju Pet godina Veste Feste 2014.-2018., autora Ante Lišnića, Lidije Bajuk i Josipa Dukića. Obrađene su teme od čišćenja same lokve, njenog uređenja za pozornicu gdje održavamo manifestaciju, a sve dosadašnje manifestacije popratili smo fotografijama i prigodnim testovima’, kazao je don Josip Dukić, dodajući i posebno poglavlje i prigodni tekst poznate hrvatske etnologinje Lidije Bajuk.

Ono što je možda i posebno zanimljivo za ovu manifestaciju je jedan novi festival, a to je onaj koji govori o vuni.

‘Po prvi puta i na ovaj način želimo predstaviti običaje koji su nekada bili dio svakodnevnice naših majki i baka. Uprizorit ćemo cijeli redoslijed radnji s vunom – od striženja, pranja vune, pripreme za pletenje i konačno završni proizvodi’, istaknuo je Dukić, dodajući kako je predsjedniku KU Vučija Anti Lišniću u ovom projektu pomogli mnogi, a na poseban način Zoološki vrt u Splitu.

Uz navedeni dio program će biti jako zanimljiv u kulturno umjetničkom programu. Pored Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Društva za očuvanje i promicanje baštine ‘Košuta’ iz Košuta, imotskih gangašica ‘Bijele ruže’, u programu će sudjelovati Goran Mikas na tradicijskim glazbalima iz Poljica, KUD Naši Korijeni Kljaci i KUD Krenica Gala.

U okviru programa na Lokvi će biti postavljena i izložba ‘Vrpolje na starim fotografijama’ s temom vrpoljske djece. Ova manifestacija imati će i gastronomski dio programa, gdje će Udruga Mali Knez iz Gata prikazati način pripremanja i pečenja poznatog Poljičkog soparnika.

Pokrovitelji ove manifestacije su Hrvatsko društvo skladatelja, Županija splitsko-dalmatinska i Grad Trilj. Voditelj programa će biti Ivan Delaš – Baba Manda.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh