banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Svečano otvoren 10. Međunarodni pčelarski sajam ‘Dalmatina’

Autor/ica
Objavljeno: 9 studenoga, 2019
P

U hotelu Zagreb na splitskom Duilovu jutros je otvoren jubilarni 10. Međunarodni pčelarski sajam ‘Dalmatina’. Manifestacija se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, HPA, HPS i Županije splitsko-dalmatinske i Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

U Duilovu se okupio se veliki broj izlagača iz Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su izložili svoje pčelarske proizvode, pribor i opremu.

P

Prije samog svečanog otvaranja održan je ‘Medni doručak’ kojeg su za djecu DV Sunčica Split i učenike osnovnih škola organizirali Ministarstvo poljoprivrede i HPA. Na ‘Doručku’ su ove godine bili učenici četvrtog razreda OŠ ‘Ivana Mažuranića ‘Han sa svojom učiteljicom Grozdanom Filipović Grčić.

P
Na mednom doručku uživali i učenici drugog razreda OŠ ‘Kamešnica’ Otok, predvođeni učiteljicama Ivanom Porobijom i Ljubicom Grgat. Ovom prigodom djeca su dobila poklone – tegle u obliku mede s medom koje im je poklonio OPG Mravak iz Gale, a prigodne slikovnice, šalice, edukativne materijale poklonili su im pokrovitelji i organizatori ove manifestacije.

P

Na samom početku mednog doručka nazočio je župan Blaženko Boban koji je uputio poruku djeci o važnosti doručka a posebno kada počinje s medom,te organizatorima na organizaciji jubilarne desete pčelarske manifestacije.

P

Na početku svečanog otvaranja okupljene je pozdravio predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije  Mirko Ljubičić, koji je govorio o proteklom desetljeću od kako se organizira ovaj sajam. U ime Hrvatskog pčelarskog saveza okupljenima se obratio predsjednik Željko Vrbos uputivši čestitku organizatorima sajma na odlično pripremljenoj manifestaciji, a na poseban način dosadašnjem čelniku županijskom pčelarskog saveza Ivanu Mravku. 

Razvoj i unapređenje pčelarstva kao gospodarske grane, objedinjavanje rada pčelarskih udruga, promocija pčelarstva u svijetu, a najbolji primjer je ovaj sajam, istaknuo je u svom prigodnom obraćanju pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković njen pomoćnik Zdravko Barać. O samim potporama koje prate razvoj pčelarstva u Hrvatskoj, Barać je između ostalog rekao:

‘Posebno treba naglasiti kako je ove godine stupio na snagu novi nacionalni pčelarski program koji na godišnjoj razini pčelarima osigurava 15 milijuna kuna potpore kroz 8 različitih mjera. Sve te pojedinosti su manje više poznate svim registriranim pčelarima’, istaknuo je Barać.

U ime pokroviteljice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, župana Blaženka Bobana i svoje osobno ime, sajam je otvorio dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

‘Splitsko-dalmatinska županija ponosna je na 22 pčelarske udruge, 1100 članova tih udruga i njihovih 50.000 košnica. To je sigurno najveća tvornica u županiji pod vedrim nebom. Županija stalno kroz svoja različita djelovanja i program prati rad pčelara i stalno je u pomoći njihovim potrebama, a to će se nastaviti i dalje, kako za pčelarske udruge, zadruge i OPG-ove koji se bave ovom ili sličnom djelatnošću’, istaknuo je Luka Brčić.

P

Ovoj svečanosti uz navedene govornike nazočili su dožupan Ante Šošić, županijski pročelnik Anđelko Katavić, načelnici općina Otok i Cista Velika Dušan Đula i Božo Čubić, dogradonačelnice Kaštela Grgica Benušić i Jadranka Matok Bosančić te ostale osobe iz poduzetničkog, društvenog i javnog života s područja Dalmacije, kao i predstavnici pčelarskih saveza iz zemalja koji sudjeluju na sajmu. Ove godine 46 pčelara izlaže svoju opremu i pribor, a njih 15 med i ostale pčelinje proizvode.

P

Pored izložbenog dijela, ovaj sajam ima i edukativni dio na kojem istaknuti stručnjaci za pčelarstvo iz Hrvatske i ostalih zemalja svoja znanja prenose zainteresiranim pčelarima.

Poslijepodne u 17 sati upriličit će se svečano proglašenje pobjednika i dodjela diploma za ocjenjivane vrsta meda. Za ovaj sajam prijavljeno je 76 uzoraka meda. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta donijeli su svoje zaključke o kvaliteti ovogodišnjih medova, a sukladno tome i tko je zaslužio šampionsko priznanje te zlatne, srebrene i brončane plakete.

P

Sajam sutra počinje također predavanjima u 10 sati, a završava u 14 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh