DANI_ALKE mel PM SOLAR

Svečano otvoreni ‘Dani Alke i Velike Gospe’

Autor/ica
Objavljeno: 8 srpnja, 2022
dani alke velike gospe

Podizanjem zastave ‘Dana Alke i Velike Gospe ‘ na Trgu kralja Tomislava u Sinju, gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj i predsjednik Gradskog vijeća, Petar Župić svečano su otvorili Manifestaciju.

Započeli su dani kada u prvi dan dođe raskoš svega što Sinj i Cetinska krajina njeguju 365 dana u godini.

‘Izuzetna mi je čast što vas sve skupa mogu pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu ispred Grada Sinja i Gradskog vijeća Grada Sinja. Potrudili smo se osigurati vam zabavno – kulturni program, da se dobro zabavimo i proveselimo, ali da ne zaboravimo na dostojanstveno ponašanje. Budimo dobri domaćini, osigurajmo gostima ugodan boravak tako da upoznaju našu tradicijsku baštinu, ali i bogatu gastronomsku ponudu. Nije vrijeme političkih govora, neka govore naši umjetnici, naši glazbenici. Neka se čuje naša Klapa Sinj kojoj ovim putem čestitam 40. obljetnicu postojanja, zvuk glazbenih instrumenata naše Gradske glazbe Sinj koja slavi 160 godina, neka se čuje cika i radost naše djece, zov trube i klopot konja sa alkarskog trkališta. Neka se čuju ovo lejto mačkule sa našeg Starog grada, zvona naše Crkve, neka se čuje Božja riječ i neka vas prati blagoslov sa Gospinog oltara. Stoga, uz prizivanje Božjeg blagoslova i zagovora naše Nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske, Dane Alke i Velike Gospe 2022. proglašavam otvorenim’, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić.

dani alke velike gospe

Prije početka svečanosti, prisutni su uživali u preletu golubova listonoša u organizaciji Športskog kluba uzgajivača golubova Kaštela. Molitvu je predvodio i blagoslov okupljenima ispred crkve Čudotvorne Gospe Sinjske udijelio župnik, fra Perica Malać.

‘Pozivam Sinjane i Sinjanke da se prisjete tradicije koju su nam naši pradjedovi ostavili još 1715. godine u obrani Grada Sinja kada smo utemeljili našu Alku i kada su uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske obranili Sinj i ovu pitomu dolinu Cetine. Pred nama su dani Alke i Velike Gospe, moramo biti dobri domaćini. Pozivam Sinjane da okite svoje balkone cvijećem, da uredimo sve što se da urediti kako bi Sinj bio što ljepši i ugodniji našim gostima. Također, sve pozivam da dođu posjetiti naš grad jer im imamo što ponuditi uz samu Alku i blagdan Velike Gospe. Pripremili smo bogate kulturne, zabavne, sportske programe, ali i neizostavnu gastronomsku ponudu. Još jednom pozivam Sinjane da budu dobri domaćini jer smom to oduvijek bili i neka imaju na umu da mi imamo ono što nema nitko na svijetu’, poručio je gradonačelnik Sinja, Miro Bulj.

dani alke velike gospe

Prije početka programa, defile ulicama grada održali su alkar i alkarski momak, Sinjske mažoretkinje, Gradska glazba Sinj, KUD Sinj, Udruga za očuvanje baštine Cetinske krajine i Udruga Gaj Laberije.

ferata@ferata.hr
0997370409