Svečanost u čast dragovoljnih davatelja krvi

Autor/ica
Objavljeno: 26 listopad, 2019
dan ddk

Danas je održana svečana sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Sinj.

Svečanost je održana u prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnog darivanja krvi, koji se u Hrvatskoj slavi 25. listopada u spomen na prvu organiziranu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja je održana u Sisku 25. listopada 1953. godine.

Nazočnim darivateljima obratio se predsjednik Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Ante Omrčen, koji je između ostalog kazao da je darivanje krvi uistinu nesebičan, plemenit i human čin, što su davatelji s područja Cetinskog kraja svojim djelom pokazali. U ime gradonačelnice Sinja Kristine Križanac pozdravne riječi i čestitku dragovoljnim darivateljima krvi prenio je djelatnik Gradske uprave Željko Sesardić.

dan ddk

Ravnatelj Društva Ante Zorica pročitao je čestitke čelnih ljudi Hrvatskog crvenog križa, a u svom govoru naglasio je odlične rezultate koje je sinjski Crveni križ postigao ove godine. Čestitajući slavljenicima Zorica je istaknuo:

‘I ova godina je bila vrlo dobra kada je u pitanju dragovoljno darivanje krvi na području koje pokriva naše Društvo. Do današnjeg dana održane su 22 akcije i prikupljeno 1.420 doza. Do kraja godine planiramo provesti još 6 akcija i nadamo se kako će broj prikupljenih doza biti približno jednak kao prošle godine kada je prikupljeno 1.764 doze’, kazao je Zorica, dodajući kako očekuje da će se i ove godine održati izvanredna akcija darivanja krvi koju organizira HV, a GD Crvenog križa Sinj je suorganizator akcije.

Zorica je istaknuo važnu činjenicu kako se sve više mladih i žena uključuju u akcije darivanja krvi.

‘Tijekom ove godine imali smo 100-tinjak onih koji su prvi puta dali krv, a sve je više žena koje su dragovoljni davatelji krvi. Po svim pokazateljima, ne samo kada je u pitanju darivanje krvi, naše Društvo sa svim svojim aktivnostima pripada samom vrhu društava na području cijele Dalmacije’, istaknuo je Ante Zorica.

Podsjetimo GD Crvenog križa Sinj pokriva područja gradova Sinja i Trilja te općina Otok, Hrvace i Dicmo, a samostalno svoje društvo ima Grad Vrlika.

Ovom prigodom dragovoljni davatelji krvi dobili su zahvalnice i priznanja. Za 10 puta darovanu krv 58 darivatelja je dobilo zahvalnicu, za 20 darivanja zahvalnice su dobila 34 darivatelja, za 30 puta darovanu krv zahvalnice je dobilo 14 darivatelja, a za 40 puta 8 darivatelja. Priznanje za 25 puta darovanu krv dobile su Ana Gabrilo i Jelena Ćapeta.

Uz zahvalnice za 50 puta darovanu krv, prigodni sat i priznanje HCK-a dobili su Ante Omrčen, Ivica Kodžoman, Zoran Mastelić, Šimun Bašić, Mladen Stolica, Mladen Jerkan, Ante Jerkan, Mario Zorica, Jakov Gusić, Mirko Gusić i Blaž Vukas.

dan ddk

Među slavljenicima bila su dvojica davatelja koji su dragocjenu tekućinu darivali 75 puta – Tihomir Skejić i Zvonko Cvrlje.

Danas je priznanja dobilo 129 darivatelja krvi, koji su ukupno u svim svojim dosadašnjim davanjima darivali 2.750 doza krvi.

dan ddk

Za kraj ove svečanosti upriličen je prigodni domjenak i druženje davatelja krvi i njihovih gostiju, među kojima su bili pripadnici HV-a, darivatelji sa 100 i više puta darivanu krv.

Print Friendly
Facebook
Na vrh