HEP Hrvatska

Thrill Blues Festival – više od bluesa

Autor/ica
Objavljeno: 7 srpnja, 2019

Blues je postao dio kulturnog identita Grada Trilja. Nakon održanog trećeg ‘Thrill Blues Festivala’ slobodno možemo reći da je grad na Cetini organizacijski i po broju posjetitelja, koji je prema procjenama bilo oko šest tisuća, premašio sva očekivanja.

Jer, kako je rekao Triljski gradonačelnik Ivan Šipić osim tradicionalne glazbe željeli su ponuditi nešto novo, a u tome su itekako uspjeli.

‘Ovaj treći Trill Blues Festival u našem gradu, pokazalo se, više je od samog bluesa. Trilj postaje blues destinacija, a u prilog tome govori i činjenica kako u Trilju nema nepopunjenih smještajnih kapaciteta. Zahvaljujem se i izvođačima i publici na ovako dobro posjećenom i organiziranim Festivalu’, rekao je gradonačelnik Ivan Šipić i dodao kako su pripreme za sljedeći počele već sinoć.


Program je počeo u petak radionicom bluesa ‘Blues at school’, edukativnim satom o blues glazbi i fotografskom izložbom u Muzeju Triljskoga kraja. U Gradskom kinu Trilj predstavljena je knjiga Siniše Škarice ‘Priče iz Dubrave’, a nakon toga posjetitelji su mogli poslušati i pogledati promociju pjesme i videa ‘Keep the blues alive’. Za kraj večeri organizator je pripremio svirku dobrodošlice.

Drugoga dana atmosferu su na početku zagrijavali domaći bendovi sinjski ‘Dbluz’, ‘Pojave’ iz Otoka, ‘4Hombre’ iz Livna, Grupa MI iz Šibenika i Ozon iz Trilja te Screaming Wheels Iz Novigrada.
Posebno oduševljenje publike izazvao je nastup Lorenca Piccoinea i perkusionista Ismaila Mbaye. Piccone je publici pokazao jedinstvenu tehniku sviranja gitare u krilu, a Ismail Mbaye kako njihova glazba uzima i poprima oblik osebujnosti svakog pojedinog izvođača.

Svirku je nastavio fantastični glazbenik iz Chicaga James Perry uz kojeg su svirali i domaći glazbenici.
Posebno zapažen nastup imao je 77 godišnji Harrison Kennedy iz Kanade koji je svojim dubokim i snažnim vokalom Triljanima prezentirao izvorni blues, a njegov glazbeni stil nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Za kraj večeri Triljani i njihovi gosti mogli su uživati u nastupu Manu Lanvina i Devil Blues iz Francuske koji su publiku ‘osvajali’ izvedbama rock pjesama u blues verziji.

Trilj se i po treći put pokazao fantastičnim domaćinom. Posjetitelji su mogli uživati u prirodnim ljepotama triljskoga kraja kao i u tradicionalnim delicijama. Triljani mogu biti zadovoljni jer su sve smještajne kapacitete, oko 400 kreveta, popunili do posljednjeg mjesta, a dobrim razglasom i vrhunskim izvođačima opravdali su povjerenje publike. Na kraju ovog trećeg izdanja ‘Trill Blues Festivala’ možemo samo reći ‘keep the blues alive’ na Cetini.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh