svabo

Trilj: Mjere uklanjanja i uništavanja ambrozije

Autor/ica
Objavljeno: 8 rujna, 2021
ambrozija

Upravni odjel za prostorno uređenje, imovinskopravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Trilja uputio je obavijest svim vlasnicima i korisnicima obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog i drugog zemljišta (vrtova, oranica, livada i sličnih površina, neizgrađenog građevinskog zemljišta, uključujući rubove parcela) na području Grada Trilja, da su sukladno Naredbi o poduzimanju mjera uklanjanja ambrozije („Narodne novine“ broj 72/07), dužni redovito uklanjati ambroziju sa svojih površina tijekom vegetacije u više navrata s ciljem suzbijanja i sprečavanja njezinog daljnjeg širenja.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L) je jednogodišnja biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Vrlo je agresivna, proizvodi velike količine peluda koji kod osjetljivih ljudi izaziva alergijsku reakciju.

Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi, a najčešće raste na neobrađenim površinama. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može izazvati alergijsku reakciju – crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, promjene na koži i sl.

Provedbu zakonskih obveza redovito će kontrolirati Komunalni redar, te će sukladno prekršajnim odredbama novčano kazniti one koji ih se ne pridržavaju.

Stoga iz Grada Trilja mole građane da se pridržavaju ove obavijesti o uklanjanju i uništavanju ambrozije.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh