mel

U 9. Izbornoj jedinici 18. kandidacijskih lista

Autor/ica
Objavljeno: 31 ožujka, 2024

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu poslijepodne je objavilo na svojoj mrežnoj stranici pravovaljane kandidacijske liste za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu 17. travnja.

U izbornoj utrci je 165 lista u 11 izbornih jedinica, dok će naklonost birača u 12., manjinskoj jedinici, tražiti 17 kandidata. U odnosu na 2020. godinu na ovim se izborima natječe 27 lista manje. Najviše lista, njih 18, jest u devetoj izbornoj jedinici, a najmanje lista, njih 8, ima u jedanaestoj izbornoj jedinci, u kojoj bira hrvatska dijaspora. Objavom podataka o pravoljanim istama i službeno je počela izborna promidžba.

izborne jedinice

Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti  dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja. Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina. U 9.izbornoj jedinici pravovaljanih je 18. lista. Za 14 saborskih mandata natječe se 232  kandidata. Prije četiri godine u 9. Izbornoj jedinici bilo je 17. kandidacijskih lista. Popis kandidacijskih lista i kandidata u 9. Izbornoj jedinici pogledajte OVDJE.

deveta

Deveta izborna jedinica obuhvaća dio Splitsko-dalmatinske, cijelu Šibensko-kninsku te dijelove Zadarske županije s gradom Zadrom i nizom drugih gradova i općina.

Ova izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske, cijelu Šibensko-kninsku te dijelove Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

U Zadarskoj županiji to su gradovi Benkovac, Biograd na Moru, Nin i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji su to gradovi Kaštela, Sinj, Solin, Trilj, Trogir i Vrlika, te općine Dicmo, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Prgomet, Primorski Dolac, Seget i Šolta.

ferata@ferata.hr
0997370409