extrametal

U Alkarskim dvorima promovirana publikacija ‘Didi s Kamešnice’

Autor/ica
Objavljeno: 1 veljače, 2019

Veliki broj štovatelja pokladnih običaja okupio se sinoć u Alkarskim dvorima, gdje je upriličena promocija publikacije ‘Didi s Kamešnice’, u izdanju Hrvatskog fotosaveza.

Publikacija ‘Didi s Kamešnice’ rezultat je niza fotoradionica za djecu i mlade koje je Hrvatski fotosavez proveo od 2014. do 2018. godine u Gljevu, u suradnji s Karnevalskom udrugom Didi s Kamešnice. U fotoradionicama je sudjelovalo 50-ak sudionika, od osnovnoškolaca do studenata, iz različitih krajeva Hrvatske. Fotoradionice je vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, ujedno i urednica publikacije.


Okupljene su u uvodnom dijelu svečanosti pozdravili Ivan Maleš-Ban, predsjednik Udruge Didi s Kamešnice, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i tajnik Hrvatskog foto saveza Predrag Bosnar.


Istaknuti hrvatski etnolog Vido Bagur, koji je prvi u Hrvatskoj prije desetak godina počeo pratiti aktivnosti gljevačkih mačkara, kazao je kako je u prvom redu ponosan što je dio ove priče. O samoj publikaciji je kazao:

‘Kad se knjiga napiše, onda je to pamćenje za budućnost. U stvari, to je materijalna memorija koja se ne može zaboraviti. Zato neka požive ovi običaji gdje su nikli. Gljev to ne zaboravlja i čuva svoje običaje i tradiciju’, kazao je Bagur.

O pokladnim običajima na Gljevu i ostalim podkamešničkim selima kao i na ostalom dijelu Dalmacije govorila je mr. sc. Dinka Alaupović Gjeldum, istaknuta kulturna djelatnica i etnologinja, autorica teksta u publikaciji.

Urednica publikacije Zlata Medak o samoj publikaciji i suradnji s mještanima Gljeva kazala je kako su joj to jedni od najdražih trenutaka u karijeri.

‘Očekivala sam lijepu večer, s obzirom kako sam dobro upoznala ove divne ljude, posebno one mlađe koje su dali veliki doprinos u stvaranju materijala za publikaciju. Međutim, ovo je nešto predivno, večer za pamćenje i drago mi je da smo početak obilježavanja 80 godina osnutka Hrvatskog fotosaveza počeli ovom pričom o čuvenim Didima s Kamešnice’, istaknula je Medak.

U prostoru alkarskih dvora za ovu prigodu i za današnju manifestaciju Noć muzeja postavljena je izložba – 70 fotografija snimljenih u fotoradionicama te izložba pokladnih maski učenika OŠ ‘Ivan Mažuranić’ iz Obrovca Sinjskog iz radionice Hrvatskog fotosaveza.


Svoj obol u predstavljanju svoga sela dali su i poznati reraši s Gljeva, koji su na veliko oduševljenje svih otpjevali nekoliko rera.

Nakon završetka promocije domaćini su za sve goste priredili prigodni domjenak s tradicionalnim gastronomskim specijalitetima s Gljeva. Inače, Krnjevalska udruga Didi s Kamešnice 14. veljače putuje u Italiju, u Oristano na Sardiniji, gdje će sudjelovati na velikoj pokladnoj priredbi, a tamo tradicionalno već nekoliko godina odlaze alkari i alkarski momci koji također sudjeluju na toj svečanosti.
Tijekom svečanosti u glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti zbor Grada Sinja pod vodstvom prof. Marije Župić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh