mel

U Brnazama izvedena Muka Kristova (fotogalerija Ivan Alebić)

Autor/ica
Objavljeno: 11 travnja, 2022
naslovna muka kristova

Foto: Ivan Alebić

U Brnazama je sinoć, u organizaciji udruge Naše Brnaze i Sinjskog pučkog kazališta, uz suorganizaciju Zajednice vjernika sv. Nikole Tavelića Brnaze, uprizorena Muka Kristova.

Lik Isusa utjelovio je mladi Sinjanin, akademski glumac Stipe Gugić, a predstava je održana pod redateljskom palicom Željka Viculina.

U uprizorenju Muke Kristove, koje se održavalo na nekoliko lokacija na Brnaškoj Glavici, sudjelovalo je 100-tinjak glumaca i statista, članova udruge Promotor kulturnog događaja Gaj Laberije, Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Udruge reraša i guslara Otok i Didi s Kamešnice te crkvenih zborova iz Brnaza i mještana.

Unatoč jakoj buri i niskim temperaturama zraka predstavu je pratilo nekoliko stotina gledatelja iz cijele Cetinske krajine, ali i šireg područja, koji su sve izvođače, posebno Stipu Gugića koji je u posljednjoj sceni bio bez odjeće, na kraju nagradili dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

‘Bilo je super. Presretna sam i zadovoljna. Trudili smo se i pokazalo se da smo uspjeli, jer je unatoč hladnom vremenu došlo stotine naših sumještana i drugih građama. Hvala svim izvođačima, hvala Željku Viculinu, Gradu Sinju i svima koji su pomogli da se ovaj događaj održi u našem mjestu’, kazala je Maja Kovačević, predsjednica udruge Naše Brnaze.

Izvedbom je prezadovoljan i redatelj Željko Viculin, koji nam je prokomentirao i suze gledatelja, koji su nakon predstave bili pod velikim dojmom.

‘I ja sam plakao. Bilo je stvarno odlično. Unatoč ovoj hladnoći, unatoč buri, sve smo dali od sebe i ja mislim da smo opravdali ova tri mjeseca rada, ovaj trud koji smo svi uložili. Nadam se, iako je ovo prvi put, da neće biti poslijednji. Hvala glumcima, hvala publici što je pristigla u ovako velikom broju. Posebno sam ponosan na Stipu, koji je bio moj prvi izbor za ulogu Isusa i sve, od prvih proba do večeras, sve je odradio fantastično’, kazao je Željko Viculin.

Pod dojmom svega onoga što je događalo sinoć na Brnaškoj Glavici bio je i glavni glumac Stipe Gugić.

‘Vrijeme nas je poslužilo, srećom nije bilo kiše, iako je jako, jako hladno, hladnije nego na svim dosadašnjim generalnim probama, ali evo, izborili smo se da bude super. Publika je zadovoljna, a to nam je najbitnije. Uloga Isusa je zahtjevna, ne samo glumački, nego je zahtjevno stajat na križu i drhtat, a da ne drhčeš, tako da sam i u tom dijelu zadovoljan. Velika mi je čast što je Željko Viculin za tu ulogu prepoznao mene’, kazao je glumac Stipe Gugić.

Među nekoliko stotina gledatelja bio je i gradonačelnik Sinja Mir0 Bulj.

‘Veličanstveno uprizornje Muke Kristove. Ovo je jedan ogroman događaj, ne samo za Sinj i Brnaze, nego i puno šire. Vjerujem da je ovo jedan od mogućih turističkih brendova. Očekujem budući rad i unaprijeđenje, premda se vidjelo da su uloženi veliki trud i veliki rad. Svi su bili prezadovoljni, i publika i glumci. Svaka čast za Udrugu naše Brnaze, za Sinjsko pučko kazalište, za sve ostale koji su sudjelovali. Nemam drugih riječi nego samo pohvale’, kazao je gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

U ulozi Marije, Isusove Majke, bila je Ivanka Malbaša, Poncija Pilata igrao je Lovre Lagator, satnika Dino Vuković, Kajfu je utjelovio Ivo Masle, dosatnik Ante Paštar, razbojnike Toni Vukasović Lončar Leo Marinović, apostole su glumili Dinko Frankini, Kažimir Tomašević, Draško Milić, Dario Malbaša, Zoran Šabić, Željko Čarić, Ivan Čarić, Ivan Ivković-Mandac, Marko Mioč, Ante Ćubelić, Frano Pervan i Slavko Pervan, Šimuna je glumio Mladen Mandac, Marija Magdalena je bila Irena Lagator, a Veronika Danijela Mastelić. Rimski vojnici bili su Dejan Poljak, Petar Galić, Ivan Bašić, Damir Banić, Ante Križanac, Stipe Vukasović-Lončar i Jozo Vukasović-Lončar.

Evo što su nakon uprizorenja kazali neki od gledatelja: ANKETA

ferata@ferata.hr
0997370409