semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

U Cetinskoj krajini nije bilo američke gnjiloće

Autor/ica
Objavljeno: 7 veljače, 2019

Prošla godina za mnoge hrvatske pčelare, pa tako i za one u Cetinskoj krajini, bila je uspješna i po kvaliteti i kvantiteti meda.

Međutim, probleme u proizvodnji meda većini hrvatskih pčelara stvarale su pojedine bolesti, a jedna je od njih američka gnjiloća pčelinjeg legla, koja spada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu. Tu bolest izaziva bakterija Paenibacillus larvae, koja prilikom razmnožavanja formira vrlo otporne spore. Ova bolest tijekom prošle godine zahvatila je dosta pčelinjaka u Hrvatskoj, no srećom, nije zahvatila košnice pčelara u Cetinskoj krajini.

Prema riječima Ivana Mravka, predsjednika Zajednice pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, ova godina za njih je počela dobro.

‘Na sreću, ova pčelarska bolest nas je mimoišla. Međutim, prije dvije-tri godine imali smo šest žarišta ove bolesti, ali smo sve uspješno sanirali, zahvaljujuć u prvom redu veterinarskoj ambulanti Likomed veterina koja je zadužena za te aktivnosti na našem području’, kazao je Mravak.

Mravak naglašava kako se ranije kod starijih pčelara ovoj bolesti nije davala stručna pozornost, ali sada su nove tehnologije, saznanja su dostupna svakome i teško će kod mlađih pčelara proći nezapaženo.

‘U košnicama se osjeti neugodan miris koji podsjeća na ljepilo za drvo. Kada se skine otvor s košnice, miris postaje intenzivniji, a riječ je o bolesti legla, u jednom trenutku se i smanjuje brojnost pčela. Zabodete šibicu ili tanko drvo u sadržaj koji je zahvaćen američkom gnjiloćom i odmah možete zapaziti čudnu pojavu, odnosno neuobičajeno razvlačenje te mase’, pojašnjava Mravak te dodaje kako je američka gnjiloća opasna zarazna bolest i čim se pojavi svaki pčelar obavezan je prijaviti nadležnim inspekcijama i stručnim ustanovama koji će poduzeti odgovarajuće mjere.

Mravak ističe kako se ova bolest ne liječi nego se po izvidu i provjeri pristupa spaljivanju zaraženih košnica.

Podsjetimo kako je sve više ljudi na području cetinskog kraja zainteresirano za pčelarstvo, a trenutno je registrirano oko 300 pčelara koji ukupno imaju oko 15 tisuća košnica, iz kojih se dobiva izuzetan kvalitetan med. Mnogi će ovoga vikenda put Gudovca na veliki međunarodni sajam, a počelo se intenzivno raditi i na pripremi za novu sezonu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh