mel

U dicmanjskoj konobi ‘Niko’ svi su gušti dalmatinski, od boćanja do spize

Autor/ica
Objavljeno: 9 prosinca, 2022
KONOBA NIKO DICMO

‘Konobo moja, radosti sva
Dušu san svoju, svu tebi da
Konobo moja, ka dom si moj
Čuvan ti pismu, ka život svoj’

Dio je ovo poznate pjesme koja od njenog postanka 1986. godine prati živote dalmatinskih ljudi u konobama što im život znače. Uistinu, sva je radost u toj konobi, tu dalmatinska čeljad ostavlja svoju dušu, i s pravom kazuju kako je tu njihov dom praćen pismom i naravno dobrom spizom.

Jedna takva dalmatinska priča i konoba sredinom listopada otvorila je svoja vrata u središtu Dicma. Tu odmah uz onu glavnu cestu D1 što spaja sinjski i splitski kraj svoja vrata otvorila je konoba ‘Niko’. Sam naslov ove blagdanske priče govori zapravo o svemu. Svi su gušti satkani u tom prostoru kamenom obljubljenom, od dva boćališta do odlične spize i već spominjanog dalmatinskog ugođaja. Zavirili smo u taj prostor i s vlasnikom Marinkom Maretićem počeli polako ćakulati o svemu što je bitno za naglasiti, od ideje, uređenja, ponude i ostalog.

‘Proveo sam 15-godina u ovoj branši, jer po profesiji sam kuhar. Bile su to uglavnom godine na splitskom području, na Šolti u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Vidio sam da se može nešto napraviti svoje i to u svom rodnom kraju, i tako je počelo da bi se došlo do ovoga što je sada tu.’

Tako nam kazuje Marinko, komu je uz ono kuharsko zanimanje jako dobro išlo i malonogometno, jer odličan je vratar na male branke.

‘Trebalo je dosta truda, rada naravno i sredstava za napraviti ovo. Ideja je bila i vjerujem da smo u tome uspjeli, taj ambijent dalmatinski da je tu. Konoba u kamenu i spiza tradicionalna. U ponudi imamo peku, uglavnom spremamo s teletinom, peka s hobotnicom, roštilj, pršut, sir, domaće vino. Prostor je za 50 mjesta, a organiziramo prigodne domjenke kao što je sada za ove blagdanske dane. Isto tako tu je organizacija svečanosti u prigodi rođendana, krštenja, pričesti, krizme i ostalo. Samo moram naglasiti kako se sve priprema putem rezervacija, cijene su zaista pristupačne.’

Marinko Maretić uz pristupačne cijene napominje kako iznad boćarske dvorane postoji uređeni parking prostor.

Uz ovaj uistinu ugodni dalmatinski ambijent je i jedinstvena boćarska dvorana s dva zoga:

‘Željeli smo i na taj način dati svemu dodatno dalmatinsko obilježje. Dva su zoga s popratnim sadržajima za piće i jelo. Prostor je klimatiziran i svi koji nam dolaze kazuju da je pravi užitak igrati i biti u našoj konobi. Opremili smo boćarsku dvoranu zaštitnim materijalima koji sprječavaju buku. Inače organizirali smo turnir u boćanju koji je u tijeku i privukao je rekordnih 209 ekipa iz cijele Dalmacije. Završnica se očekuje oko početka ožujka. Želimo našim boćarima ostaviti pravi domaćinski i profesionalni dojam, svaka ekipa koja izgubi na turniru od nas ima besplatan roštilj. Sada smo pripremili i turnir isključivo za boćare s ovog našeg šireg dicmanjskog kraja.’

KONOBA NIKO DICMO

Marinko naglašava kako je posao u konobi obiteljski podijeljen:

‘Ja sam zadužen za peku, to isključivo ja pripremam. Naravno tu je i supruga, pa uposlenici i tako. Pomoć je od roditelja kad zatreba, iako oni imaju svoju drugu zanimaciju, a tu je i šest krava koje drže u štali. Ćaća Markica u večernjim satima preuzme i ulogu suca na turniru. Za sada smo zadovoljni, a vjerujem kako smo na pravom putu. Najbitnije da dobijamo povratne pozitivne reakcije naših gostiju, jer to čovjeka veseli i daje ti još više elana za rad.’

Za kraj smo Marinka Maretića, vlasnika ovog ugostiteljskog objekta, pitali o nazivu konobe, a Marinko s ponosom objašnjava:

‘E, to je u čast i ime sina Nike. Tako smo dali ime našoj konobi.’

Radno vrijeme Konobe ‘Niko’ je od 14 do 24 sata svaki dan, a sve informacije i rezervacije mogu se ostvariti putem mobitela na broj 091 224 0522 (Marinko).

KONOBA NIKO DICMO

ferata@ferata.hr
0997370409