semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

U galeriji Sikirica predstavljen putopis ‘Bantustan’

Autor/ica
Objavljeno: 18 rujna, 2015

bantustan1

U potkrovlju galerije Sikirica sinoć je upriličeno predstavljanje putopisne knjige ‘Bantustan’, autora Uroša Krčadinca, Lazara Pašćanovića i Marka Đedovića.

Knjigu su predstavili Uroš Krčadinac i Lazar Paščanović, koji su sinjskoj publici prepričali dio zanimljivih anegdota s putovanja po Africi koje su ukoričili u ovom sjajnom putopisu. Prilikom promocije istaknuli su kako ‘Bantustan’ nije samo putopis nego i roman, atlas i enciklopedija. Čine ga priče i crteži, intervjui, mape, pjesme i dokumenti.

‘U pitanju je knjiga o jednom putovanju po Africi koje se dogodilo prije skoro 6 godina. Putovali smo nas trojica, povremeno bismo se razdvojili i ono što je zanimljivo je da smo uvijek odsjedali kod lokalnih stanovnika. Knjiga se zapravo sastoji od naših razgovora s tim ljudima. Dopustili smo Afrikancima da ispričaju Afriku svojim riječima umjesto da mi nešto o tome pričamo, o čemu vjerojatno i nismo kompetentni’ istaknuo je Lazar Paščanović.

Predstavljajući knjigu, Uroš Krčadinac istaknuo je kako put u Afriku ne smatra velikim podvigom, budući da je riječ o prilično jeftinom putovanju koje sebi može priuštiti svatko tko je spreman odreći se udobnosti.

‘Zbog toga ne želimo da se samo putovanje smatra velikim postignućem jer smo puno više vremena uložili u pisanje i stvaranje knjige, u tu književnu obradu nego što smo uložili u putovanje. Na to nam je otišlo oko 5 i pol godina. To je ono što je bilo dosta teško – kako obraditi svu tu dokumentarnu građu i kako to ispričati ljudima’, naglasio je Uroš Krčadinac.

Knjiga je izdana od strane Kluba putnika – neprofitne udruge koja predstavlja regionalni putnički centar, internet-časopis o geokulturi i servisnu stanicu za putnike. Klub se bavi popularizacijom istraživačkih i kreativnih putovanja.

bantustan2

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh