fruhwald
otvorena vrata

Sjećanje na našeg Miku…

Autor/ica
Objavljeno: 11 prosinca, 2015
Tripalo1

Foto: www.vecernji.hr

Danas se navršava 20 godina od smrti istaknutog Sinjanina, hrvatskog političara ANTE MIKE TRIPALA.

Ante Miko Tripalo rođen je u Sinju 16. studenog 1926. godine. Kao gimnazijalac priključio se partizanskom pokretu u kojemu je ostao do kraja 2. svjetskog rata. Nakon toga obnašao je niz visokih političkih dužnosti. Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, zajedno sa Savkom Dabčević Kučar počinje se otvoreno zalagati za demokratizaciju tadašnje Jugoslavije, posebno naglašavajući interese Hrvatske. Takva politika dobiva veliku potporu naroda i pretvara se u svehrvatski politički pokret nazvan ‘Hrvatsko proljeće’. Nakon početne potpore Josip Broz Tito okreće leđa Miki Tripalu i Savki Dabčević Kučar, a ‘Hrvatsko proljeće’ biva brutalno ugušeno. Brojni hrvatski intelektualci, studenti i članovi Matice Hrvatske bivaju izloženi progonima, višegodišnjim robijama, društvenoj izolaciji i zabranama javnog istupanja.

Unatoč ponudi Josipa Broza Tita da ostane u vrhu jugoslavenske politike Miko Tripalo ostaje vjeran svojim demokratskim i nacionalnim idejama te izabire političku i javnu izolaciju u kojoj ostaje sve do demokratskih promjena 1990. godine. Na demokratskim izborima održanim u travnju te godine, Miko Tripalo zajedno sa Savkom Dabčević Kučar predvodi Koaliciju narodnog sporazuma. Nakon toga izabran je za saborskog zastupnika na listi HNS-a, ali uskoro prelazi u ASH na čijem čelu ostaje do smrti. Bio je jedan od osnivača ‘Hrvatskog helsinškog odbora’ i zaklade ‘Otvoreno društvo Hrvatska’. U čast Ante Mike Tripala HHO je utemeljio godišnju nagradu koja nosi njegovo ime i dodjeljuje se pojedincima i kolektivima za promicanje demokracije i političkih prava građana. Istaknuti hrvatski znanstvenici, članovi akademske zajednice i javni djelatnici, 2003. godine osnovali su ‘Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo’.

Ante Miko Tripalo preminuo je 11. prosinca 1995. godine, a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ove godine povodom 20. obljetnice Tripalove smrti, u njegovom rodnom Sinju održan je simpozij ‘Tripalovi dani’ na kojem su sudjelovali brojni javni i politički djelatnici koji su govorili Anti Miki Tripalu i temeljnim načelima i vrijednostima koje je zastupao. U ulozi domaćina simpozija našao se poduzetnik Branko Roglić, član ‘Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo’, i vlasnik vile ‘Tripalo’ u Sinju, koji je o svom prijatelju Anti Miki Tripalu kazao:

‘Miko Tripalo je u to doba bio jedina svjetlost hrvatstva na ovim prostorima i mi, koji smo se tada priklonili njemu, smo u njega gledali kao u svog uzora. On je to za mene i ostao. Kuću od njegove obitelji koju sam obnovio u Sinju posvetio sam njemu i na to sam jako ponosan. Osobno smatram da je taj čovjek ostavio u mojoj mladosti veliki trag jer nas je učio domoljublju i zato je puno veći čovjek nego što mi možemo zamisliti.’

Branko Roglić obećava da će u čast Mike Tripala svake godine u Sinju organizirati simpozij ‘Tripalovi dani’ na kojemu će sudjelovati brojni hrvatski uglednici iz javnog, političkog, znanstvenog života, koji će raspravljati o brojnim temama, posebno o onima koje je Miko Tripalo zastupao u svom političkom i društvenom radu.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh