banner stozer cz sinj

U Splitu 10. jubilarni Međunarodni pčelarski sajam ‘Dalmatina’

Autor/ica
Objavljeno: 7 studenoga, 2019
sajam meda

Kao i dosadašnjih godina i ove će se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, HPA, HPS i Županije splitsko-dalmatinske te Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, u subotu i nedjelju, 10. i 11. studenog održati jubilarni 10. Međunarodni pčelarski sajam ‘Dalmatina’.

Susreti pčelara izložbnog, edukativnog i prodajnog karaktera održat će se u Hotelu Zagreb, u splitskom Duilovu. Na manifestaciji će se okupiti veliki broj izlagača iz nekoliko europskih zemalja koji će izložiti svoje pčelarske proizvode, pribor i opremu.

‘Ove, kao prethodnih godina očekujemo na sajmu veliki broj izlagača. Tako će 15 pčelara izložiti svoje proizvode od meda, a njih 46 izlagat će raznovrsnu pčelarsku opremu. Što se tiče uzoraka meda za ocjenjivanje, njih je ove godine pristiglo 76 iz cijele Hrvatske i očekujemo odlične rezultate za zlatne, srebrene i brončane plakete’, kazao je dosadašnji predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak, član organizacijskog odbora ovogodišnjeg sajma.

sajam meda

I na ovogodišnjoj manifestaciji, osim izgalačkog dijela i predavanja, bit će organiziran ‘Medni doručak’ na kojm će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji, dužnosnici te učenici osnovnih škola ‘Kamešnica’ Otok i ‘Ivana Mažuranića’ Han/Obrovac Sinjski, a tijekom doručka bit će predstavljeni radovi učeničkih zadruga.

‘Ovo je treći medni doručak do sada. Drago nam je da će i ove godine s nama biti učenici iz osnovnih škola s Hana i Otoka. Na doručku će biti izvorni hrvatski proizvodi s dodacima meda – palaćinke, namazi. Djca će ovom prigodom dobiti poklone, npr. tegle s logom mednog doručka i ostale proizvode. Želja nam je na ovaj način potaknuti najmlađe da svoja jutra započinju s ovakvim zdravim doručkom’, istaknuo je Mravak, upućujući zahvalu ravanateljima škola i djelatnicima što na ovakav način sudjeluju na sajmu, kao i Općini Otok koja organizira besplatan prijevoz za učenike.

Mravak je istaknuo kako je Cetinska krajina poznata po pčelarstvu, a med s ovoga područja jedan je od najboljih u Dalmaciji. Stoga se i ove godine očekuju izvrsni rezultati za uzorke medova s našeg područja.

‘Savez pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije osnovan je početkom 2010., a trenutno broji 22 udruge, 1100 članova, te oko 50000 košnica. U Cetinskoj krajini imamo oko 300 pčelara u sustavu Hrvatskog pčelarskog saveza, a jedan broj je onih koji nisu u sustavu organiziranog pčelarstva. Po tim brojkama mi smo u nacionalnom vrhu, a po količinama proizvedenog meda smo drugi, odmah poslije Virovitičko-podravske županije’, kazao je Mravak.

Uz ovaj izlagačko-prodajni dio, sajam ima zanimljiv edukativni program koje je potrebno posjetiti. Na ovom sajmu osim izlagača iz Hrvatske svoje proizvode I opremu i Hercegovine.

IZLAGAČKI PROGRAM / EDUKATIVNI PROGRAM / OKRUGLI STOLOVI 10. MEĐUNARODNOG PČELARSKOG SAJMA DALMATINA 2019.

Subota, 09. studenog 2019.

09:00 ‘Medni doručak’ hrvatskih pčelinjaka – Ministarstvo poljoprivrede
10:00 – 17:00- sajam otvoren za posjetitelje
10:00 – početak programa- svečano otvaranje međunarodnog pčelarskog sajma
10:45 – 17:00 sati – stručna predavanja
17:15 – dodjela plaketa i diploma za ocjenjivane vrste meda – kulturno umjetnički program

Nedjelja, 10. studenog 2019.

10:00 – 17:00 – sajam otvoren za posjetitelje
10:00 – 16:00 sati – stručna predavanja
14:00 – svečano zatvaranje sajma – kulturno umjetnički program

STRUČNA PREDAVANJA X. Međunarodnog pčelarskog sajma ‘Dalmatina’, Split

Subota, 09.11.2019.

10:45 Sulejman Alijagić – Izazovi u suvremenom pčelarstvu
12:00 Rasim Porić – Metode i primjene u suvremenom pčelarstvu za uspješno
13:15 Željko Vrbos – Hrvatski pčelarski savez je servis Hrvatskim pčelarima
15:00 Perica Tucak – Američka gnjiloća, prepoznavanje i suzbijanje
16:00 Bostijan Noć – Pčelarski savez Slovenije je servis Slovenskim pčelarima
17:00 Dragan Bubalo – Osvrt na ocjenjivanje meda „Dalmatina 2019.“

Nedjelja, 10.11.2019.

10:00 Saša Prđun – Skupljačka aktivnost pčelinje zajednice na paši Unšijske mandarine (citrus unshiu marc.)
11:30 Nediljko Landeka – Kako umanjiti rizik stradavanja pčela zbog korištenja pesticida
13:00 Joso Pleš – Uzgoj matica za vlastite potrebe

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh