Jadrantrans

Udruga Cjelovit život za Međunarodni dan kave

Autor/ica
Objavljeno: 1 listopada, 2020
kava

Tekst: Helena Budimir, Udruga Cjelovit život

Možemo li zamisliti jutro ili susret s obitelji, prijateljima, poslovnim suradnicima bez šalice kave?

Poziv na kavu postao je sinonim za razgovor, bliski kontakt ili dugoočekivani susret s dragom osobom. Kava je suvremenom čovjeku postala napitak koji ga prati u stresnim poslovima i susretima, ali i lijepim trenutcima opuštanja i uživanja.

Danas, 1. listopada, obilježavamo Međunarodni dan kave. Prvi put je službeno obilježen 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, a organiziran je od strane International Coffee Organization (ICO).

Kava, tur. kahve – arap. qahwa, drvoliki je biljni grm podrijetlom iz etiopske povijesne pokrajine Kafa po kojoj je dobila ime. Od prženih i samljevenih sjemenki, nastaje napitak koji je popularan u cijelom svijetu.

U vrijeme pandemije koronavirusa ograničena su druženja i život nam se odvija na distanci. I u takvim okolnostima trebamo pronaći vrijeme za opuštanje. Kava je osvojila i pisce i glazbenike te ih inspirirala na zanimljiva umjetnička djela.

Dragim našim sugrađanima na Međunarodni dan kave, napitka koji nas povezuje i ususret Mjesecu knjige preporučujemo nekoliko knjiga s temom kave. ‘Život u šolji kave – od razlagalice preko razgovoruše do šutkuše’ prvo je poglavlje u knjizi I na početku i na kraju bijaše kava Julijane Matanović.

Spisateljica nam donosi emotivne i tople priče o tradicijskim i brižno spravljenim kavama kakve su se nekada pile. Takve su kave spojene s istinskim životima u kojima poziv na kavu nije ispunjen površnošću i prazninom. Julijana Matanović je za ovo djelo osvojila Nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine, Nagradu Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine, Nagradu fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine i Nagradu grada Zagreba.

Tom Hillenbrand napisao je povijesno-avanturistički roman Kradljivac kave. Radnja se odvija u 17. stoljeću kad Europu osvaja napitak kava. Kava je skupa, monopol na nju u rukama je Turskog carstva. Jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti tu dragocjenu biljku. Je li mu plan uspio saznajte u ovom uzbudljivom romanu.

Dragan Šimunac napisao je Knjigu o kavi, njezinoj povijesti, uzgoju i preradi. Neka od poglavlja su o umijeću prženja kave, svjetskoj proizvodnji i trgovini te djelovanju kave na zdravlje čovjeka. Osim ovih naslova uživajte i u glazbi. Poslušajte Kantatu o kavi koju je skladao Johann Sebastian Bach.

Dragi naši sugrađani, nadamo se da ćemo, kad završi pandemija, organizirati druženje uživo i razgovarati o kavi. Do tada budite odgovorni, čuvajte se i uživajte uz zanimljive knjige i šalicu dobre kave.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh