BANNER FERATA

Uhićen Borislav Đukić, koji je optužen za rušenje Peruće

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2015
peruca_minirana

Prema pisanju medija, u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori u subotu je uhićen umirovljeni srpski general Borislav Đukić, koji je optužen 1995. godine za rušenje brane Peruća.

Borislav Đukić optužen je za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj devedesetih godina. Đukić, državljanin Srbije, kao zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, optužen je za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milan Korica.

Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana tjeralica koja je još na snazi.

Optužnicom se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Borislav Đukić na popisu je hrvatskog Državnog odvjetništva procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i srbijanskom ministarstvu pravosuđa. Istraga protiv njegove skupine otvorena je 1993., a optužnica podignuta 13. prosinca 1995. te se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Crnogorski mediji javili su da je policija potvrdila da je general Đukić (66) uhićen u subotu u zračnoj luci u Tivtu prilikom povratka u Beogradu. Đukić je priveden istražnom sucu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicijski pritvor.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh