Uprizoreni običaji Badnje večeri

Autor/ica
Objavljeno: 28 prosinca, 2019
P

Iako je vrijeme Badnje večeri iza nas, dio tih običaja cetinskog kraja mogao se danas vidjeti na dnu Pijace.

Naime, uprizorenje običaja za Badnju večer koje je prošle subote odgođeno zbog lošeg vremena, održano je danas, u organizaciji KUD ‘Cetina’ Sinj. Unatoč hladnom vremenu, buri i temperaturama koje su jedva prelazile nulu, vrijedni članovi KUD-a Cetina na čelu s Marijom Cvitković dočarali su običaj Badnje večeri, kako je u zemane bilo na selu toga dana.

P

Bilo je tu tradicionalnih pučkih blagdanskih napjeva koji su pratili sve božićne rituale. Zanimljivo je bilo vidjeti pripreme za Božić – kako su se unosili badnjaci, kako se prostirala slama po kući po kojoj su dica skakala i kupila svoje darove.

P

Prikazani su običaji molitve za ovaj dan. Ognjište, neizostavni središnji dio seoskog života, posebno je zanimljivo u te božićne dane. Tako je i danas prikazano kako se na ognjištu spremala hrana – mrsalina, kiseli kupus… Sva ta hrana bi se spremala i čekala dan Božića da zajedno obitelj blaguje.

P

Zanimljivi su običaji Badnjeg dana kada je post u pitanju. Članovi KUD-a ‘Cetina’ prikazali su kako je nekada izgledao taj dan. Nije kao danas bilo različitih vrsta riba i drugih spcijaliteta nego su se spremali krumpiri lešo, odnosno u cilo, kuvala bi se popara… Nekadašnji običaji posta prikazani su današnjoj publici.

Uz ovaj prikaz uprizorenja Badnje večeri, organizatori su svim sugrađanima i gostima dijelili besplatno tople uštipke, koji su isto tako nekada bili dio blagdanskog stola.

P
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh