Uprizorenje običaja za Badnju večer

Autor/ica
Objavljeno: 27 prosinca, 2019
badnja vecer

Uprizorenje običaja za Badnju večer koje prošle subote odgođeno zbog lošeg vremena, održat će se sutra, 28. prosinca u 10 sati na Šetalištu Alojzija Stepinca, u organizaciji KUD Cetina Sinj.

Svi oni koji će u subotnje prijepodne pohoditi centar Sinja moći će vidjeti pomalo zaboravljene običaje Cetinske krajine, kako se u zemane čekao Božić. Cijeli program sa svojim prijateljima osmislila je predsjednica KUD-a Cetina Marija Cvitković.

‘Žao nam je što je kiša i nevrijeme onemogućila program u subotu, ali nastojat ćemo sve to nadoknaditi ove subote. Ovim uprizorenjem svim Cetinjanima i našim gostima, a posebno najmlađima, želimo dočarati kako se nekada slavilo i čekalo Božić. Prikazat ćemo običaje kako su se nekada na Badnji dan vršile pripreme za proslavu Božića, kako su se unosili badnjaci, prostirala slama po kojoj su se dica bacala. Dočarat ćemo običaje spremanja hrane u bronzinu, mrsalina, kiseli kupus i sve što je domaće. Naravno, sve će to biti popraćeno pučkim blagdanskim pismama i domaćom rerorom. Sve ćemo to izvodit u našim narodnim nošnjama’, kazala nam je Marija Cvitković, ističući kako će se za ovu prigodu posjetiteljima od strane članova KUD-a Cetina dijeliti domaći uštipci.

Podsjetimo, ovo kulturno društvo i prošle godine pred brojnim posjetiteljima uprizorilo je na istom mjestu običaje Badnje večeri.

BADNJA VEČER DJECA NA SLAMI
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh