Usvojen sinjski Proračun za 2015. težak 52,9 milijuna kuna

Autor/ica
Objavljeno: 23 prosinca, 2014

gradsko_vijece221214

Usvojen je Proračun Grada Sinja za 2015. godinu u iznosu od 52 milijuna i 900 tisuća kuna.

U sinjskoj Gradskoj vijećnici danas je održana 14. sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se našlo 12 točaka dnevnog reda.

Nakon vijećničkih pitanja uslijedila je rasprava o Prijedlogu Proračuna Grada Sinja za 2015. godinu. Prvi se za raspravu javio nezavisni vijećnik Miro Bulj koji se obrušio na predloženi Proračun, ističući kako je riječ o čistom popisu želja u kojem nema nikakvih važnih projekata. Naglasio je kako njegova Nezavisna lista neće predlagati amandmane jer se ovakav Proračun niti amandmanima ne može popraviti. Potom se obrušio i na izvršnu gradsku vlast, navodeći kako je ona zajedno s koalicijom ‘elementarna nepogoda ovoga grada’ te da je ‘izvarala narod obećanjima i portfoliom koji je narod platio’. Na kraju svog izlaganja Bulj je zaključio kako je Proračun laž i obmana te da iz revolta neće glasati. Nakon toga, zajedno s članovima svoje Nezavisne liste Sandrom Kovač Levantin i Denisom Bobetom napustio je sjednicu.

Vijećnici koalicije HDZ-HSLS smatraju kako je Proračun nerealno isplaniran, te da projekti neće biti realizirani. Vijećnik Stipe Perić istaknuo je kako su mnogi projekti već godinama u proračunu, a na kraju godine nema sredstava za njihovo ostvarenje, te da je tako i s ovim Proračunom, stoga ga neće podržati. Na pitanje dr. Stipislava Jadrijevića hoće li predlagati amandmane, kazali su kako će o tome govoriti kad dođe vrijeme. Po povratku u Vijećnicu nakon 15-minutne stanke, vijećnik Perić u ime koalicije HDZ-HSLS kazao je kako neće predlagati amandmane jer oni nisu dovoljni da se popravi predloženi Proračun.

U raspravu se uključio i vijećnik SDP-a Stipe Jadrijević Cvrlje koji je kazao kako bi SDP drugačije rasporedio gradska sredstva, no moraju poštivati volju građana koja je dva puta izabrala ovu gradsku vlast. Predsjednik sinjskih socijaldemokrata osvrnuo se i na potez Mira Bulja, ističući kako u godini u kojoj Sinj čeka proslava 300. obljetnice čudesne obrane takvi kao on žele Grad uvući u političku i financijsku krizu. Potom je naveo amandmane koalicije SDP-HNS kojim su uvjetovali podršku Proračunu. Tako je zatraženo da se osiguraju sredstva u iznosu od 150 tisuća kuna koja bi bila dostatna da se za svako novorođeno dijete poveća naknada, i to na način da roditelji za prvo dijete imaju pravo na naknadu od 3 tisuće kuna, a za svako slijedeće dijete ta naknada bi se progresivno povećavala za tisuću kuna; da se za preuređenje Peškarije osigura 150 tisuća kuna; da se osigura 50 tisuća kuna za izgradnju dječjeg vrtića na Hanu te da se osigura 250 tisuća kuna za financiranje projekata iz fondova EU – kapitalna pomoć Vodovod i odvodnja Cetinske krajine. Jadrijević Cvrlje je tražio da se za potonja tri amandmana sredstva osiguraju kroz smanjenje sredstava predviđenih za izgradnju sportske dvorane, što mu je, kako je kazao, predložio sam gradonačelnik Ivica Glavan. SDP-ov koalicijski partner HNS predložio je amandman da se za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nogostupa od područne škole ‘Marka Marulića’ do Matića u Čitluku osigura 70 tisuća kuna, na način da se sredstva sa Priprema razvojnih projekta s predviđenih 350 smanje na 280 tisuća kuna.

Čelnik Nezavisne liste dr. Jadrijevića, Stipislav Jadrijević predložio je amandman da se s pozicije kupnje nekretnina uzme 20 tisuća kuna te dodijeli Udruzi ‘Vučkovića dječja Alka’ za spomen-muzej koji će sagraditi u Vučkovića.

Nakon što je gradonačelnik Ivica Glavan, koji se naknadno pridružio raspravi o prijedlogu Proračuna, prihvatio sve amandmane, uslijedilo je glasovanje o Proračunu. S 11 glasova ZA ( NL dr. Jadrijevića, SDP-HNS, Žarko Delić) i 7 glasova PROTIV (HDZ-HSLS) usvojen je Proračun Grada Sinja za 2015. godinu težak 52 milijuna i 900 tisuća kuna.

Osim Proračuna, sinjski gradski vijećnici većinom glasova usvojili su prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna, dok su jednoglasno usvojili prijedloge odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Sinja i izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta u dijelu: održavanje makadamskih kolnika i poljskih putova, izvješća o prošlogodišnjem radu sinjskog Crvenog križa te sportskih i kulturnih udruga, prijedlog Zaključka o odobrenju programa rada Savjeta mladih, te Analizu stanja i Smjernice za organizaciju sustava zaštite i spašavanja na području Grada Sinja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh