extrametal

VAD: 305. Sinjska alka održana je u duhu tradicije

Autor/ica
Objavljeno: 12 kolovoza, 2020
vad

Upravni odbor, Nadzorni odbor i Časni sud  Viteškog alkarskog društva nakon sastanka vezanog za 305. Sinjsku alku obratili su se priopćenjem za javnost. Priopćenje donosimo u cijelosti.

 

‘Ovogodišnja 305. Alka održana je u duhu tradicije, a sukladno Statutu Društva i Pravilima o Alci te usmenim predajama što se prenose s koljena na koljeno.

Ovogodišnje alkarske svečanosti održane su u specifičnim okolnostima izazvanima pandemijom virusa COVID-19. Stoga smo bili prisiljeni organizirati ih u znatno drugačijem obliku nego do sada.

Alkari su se pripremali za natjecanje podijeljeni u dvije odvojene skupine. Zbog propisanih epidemioloških mjera broj mjesta na tribinama smanjen je na četvrtinu. Ulaznice za Baru, Čoju i Alku nisu se prodavale, nego su se distribuirale uz popisivanje osobnih i kontakt podataka gledatelja. Na ulazima na tribine obavljalo se mjerenje temperature i dezinfekcija ruku svakoga posjetitelja. Redovito smo pozivali gledatelje prova, Bare, Čoje i Alke na odgovornost i poštivanje epidemioloških mjera. Vojvodin prijem sveden je na sudionike alkarske povorke i svečane lože, a Večer slavodobitnika nije održana.

Sve epidemiološke mjere koje smo provodili usuglašene su s nacionalnim, županijskim i lokalnim Stožerom civilne zaštite. Upravni odbor Viteškoga alkarskog društva učinio je sve kako bi se što više smanjila mogućnost zaraze i kako bi ovogodišnja Alka protekla u pozitivnom ozračju i zadovoljstvu što je u ovako specifičnim uvjetima održana.

Bara je pred oko 1.500 gledatelja uspješno izvedena, rezultati su bili dobri (I. trka – 20, II. trka – 19 i III. trka – 24 punta) – slavio je alkar Ivo Zorica s osvojenih 9 punata, nakon pripetavanja s alkarom Alenom Poljakom.

Čoja je održana pred oko 1.500 gledatelja, s vrlo dobrim rezultatima (I. trka – 23, II. trka – 31, III. trka – 19 punata). Pobjednik je postao alkar Petar Tomašević sa 7 osvojenih punata.

Alka je održana pred 1.500 gledatelja. Alkarska povorka je dostojanstveno prošla ulicama Sinja i oduševila posjetitelje, a na trkalištu je bio impresivan nastup. Uz zvuke Gradske glazbe Sinj, povorka čvrsta koraka i uzornoga držanja izazvala je oduševljenje gledatelja.

Rezultati gađanja u tri trke bili su sljedeći: I. trka 28 punata, II. – 21, III. – 17; ukupno 66 punata.

Slavodobitnik Alke postao je alkar Ivo Zorica sa 7 osvojenih punata.

Zahvaljujemo svim uzvanicima i gostima, a posebno predsjedniku Republike Hrvatske i pokrovitelju Sinjske alke gospodine Zoranu Milanoviću, saborskim zastupnicima na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem; ministrima na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Andrejom Plenkovićem; časnicima Hrvatske vojske na čelu sa zamjenikom načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-bojnikom Sinišom Jurkovićem, crkvenim velikodostojnicima na čelu s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem; županima, gradonačelnicima i načelnicima; predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata; diplomatima akreditiranima u Republici Hrvatskoj i ostalim uzvanicima koji su svojom nazočnošću uveličali našu svečanost.

Posebno hvala velikom broju sponzora, donatora i drugih koji su financijski pomogli da se 305. Alka održi na zavidnoj razini.

Posebno zahvaljujemo generalnom sponzoru Hrvatskoj elektroprivredi d.d.

Zahvaljujemo:

puku Sinja i Cetinskog kraja na toplom i gostoljubivom dočeku gostiju i uzvanika

stožerima civilne zaštite Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Sinj

Gradskom društvu Crvenoga križa Sinj

uzvanicima, gostima i posjetiteljima koji su ozbiljno i s razumijevanjem shvatili okolnosti u kojima je održana 305. Sinjska alka

gospodinu Branku Rogliću na ustupanju prostora Vile Tripalo

svim redakcijama novinskih i radijskih kuća, posebno Hrvatskoj radioteleviziji, Slobodnoj Dalmaciji i Hit radiju koji su pratili 305. Alku te svim ostalim brojnim medijskim djelatnicima

gradonačelnici Grada Sinja gospođi Kristini Križanac

gradskim komunalcima

Inženjerijskoj bojni Gardijske motorizirane brigade

pripadnicima Policijske postaje Sinj na brizi i održavanju reda u gradu, te uspostavi redovitog prometa na glavnoj cesti, kroz grad i oko njega

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sinj, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Sinja i Hitnoj medicinskoj pomoći na pripravnosti tijekom Bare, Čoje i Alke

Gradskoj glazbi Sinj

Sinjskim mažoretkinjama

djevojkama u narodnim nošnjama koje su uljepšale ambijent na trkalištu

vojvodi Bošku Ramljaku koji je časno obavio dužnost vojvode

alajčaušu Ivici Filipoviću Grčiću na odlično pripremljenoj četi kopljanika

posebno hvala alkarima na čvrstoj desnici i oku sokolovu

arambaši Ivi Vukasoviću na odlično uvježbanoj četi alkarskih momaka

alkarskim momcima na dostojanstvenom držanju

Časnom sudu na odlično obavljenom poslu u praćenju Alke

protokolu na dobro obavljenom poslu

djelatnicima Viteškoga alkarskog društva i volonterima na pruženoj pomoći

Upravni odbor, Časni sud i Nadzorni odbor Viteškoga alkarskog društva ocijenili su da je 305. Sinjska alka održana u duhu tradicije, u skladu sa Statutom i pravilnicima te je kao takva dobila pohvale od visokih državnih dužnosnika i gostiju’, stoji u priopćenju VAD-a.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh