semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

VAD: Odluku Hrvatskog sabora primamo s velikim iznenađenjem i žaljenjem…

Autor/ica
Objavljeno: 2 lipnja, 2015
I

Uprava Viteškog alkarskog društva večeras se Priopćenjem za javnost osvrnula na Odluku Hrvatskog sabora o povlačenju pokroviteljstva nad proslavom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja.

PRIOPĆENJE koje potpisuje predsjednik VAD-a Stipe Jukić, donosimo u cijelosti.

S velikim iznenađenjem i žaljenjem primili smo Odluku Predsjedništva Hrvatskoga sabora od 27. svibnja 2015. o povlačenju Odluke o prihvaćanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja. Očigledno se radi o velikom nesporazumu.

Podsjećamo da je 20. siječnja 2009. Predsjedništvo Hrvatskoga sabora prihvatilo pokroviteljstvo nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja. Proslava obuhvaća niz manifestacija i projekata, između ostalih, festivale klapske marijanske pjesme, međunarodni simpozij, izdavanje Leksikona Sinjske alke i monografije o Alci, dovršetak izgradnje i adaptacije kompleksa Alkarskih dvora s Muzejom Sinjske alke, dokumentarno-igrani film ‘Alka’, predstavljanje Alke izvan Sinja te niz drugih projekata. U nekima od njih aktivno su sudjelovali predsjednici Hrvatskoga sabora gospoda Luka Bebić i Josip Leko, s pozicije pokrovitelja.

U zamolbi za pokroviteljstvo upućenoj Hrvatskom saboru 30. prosinca 2008. izrijekom nije navedena 300. Alka, s obzirom da je pokroviteljstvo nad Alkom uvijek imao predsjednik države. Prema tome, ovogodišnja Alka ni u čemu nije iznimka.

Izražavamo žaljenje što Predsjedništvo Hrvatskoga sabora, ako je imalo ikakvih dilema ili prijepora, nije zatražilo tumačenje postupaka od Viteškoga alkarskog društva, Grada Sinja i Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, ali se nadamo da će nakon iznošenja argumenata ispraviti očigledni nesporazum.

Upravni odbor

Stipe Jukić, predsjednik

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh