fruhwald

Veličanstveno slavlje u čast slavodobitnika 306. Sinjske alke Mihovila Župe

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2021
obitelj župa

Dugo će se pamtiti kakav je doček imao ispred svoje kuće u triljskom zasioku zvanom Brodarić na istoku Košuta slavodobitnik 306. Alke alkar Mihovil Mijo Župa. I staro i mlado, s poklonima, pjesmom i željom da čestitaju njemu i cijeloj obitelji, pristizalo je odmah nakon Alke ispred slavodobitnikove kuće.

Do dolaska Mihovila s protokolarnih obveza u Sinju, sve je dočekivao neizmjerno sretni ćaća Slavko, mater Anđelka, supruga Ivana s njihovom djecom Petrom i Martom, braća s obitelji i brojni kumovi, rodbina i prijatelji.
U trenutak se postavilo 30-ak stolova na kojima se posluživalo piće i hrana, pjevalo i feštalo u Mijinu čast.

‘Sritan san i mojoj srići nema kraja. Znaš li šta ovo znači, ej moj sin Mijo osvojio je Alku. Srce mi puca kad vidin ovo svita što čeka moga sina’, kazao nam je kratko slavodobitnikom otac Slavko.

aća slavko

Negdje oko 21 sat iz pravca Trilja pristiglo je 50-ak automobila u velikom karuselu, a svaki je bio okićen hrvatskim barjakom. Njegovi prijatelji su u toj koloni vozili roštilje, drva i janjce koji su se odmah stavili na pečenje. Kulminacija svega bio je Mihovilov dolazak pred kuću, a sve je praćeno velikim vatrometom i pjesmom Večeras je naša fešta.
Uistinu fešta kakvu ovaj dio triljskog kraja još ne pamti. Prvi alkar, debitant i odmah Alka. Nije trebalo slati pozivnice, stizali su znani i neznani kako bi stisnuli ruku prvom vitezu Cetinske krajine. Bio je tu i prvi čovjek grada Trilja Ivan Bugarin koji je, nakon čestitki koje je primao u svečanoj loži što ova Alka ide u Trilj, kratko kazao:

‘Od srca čestitam Mihovilu, njegovoj cijeloj obitelji na ovom velikom uspjehu. Svi Triljani smo na ovo ponosni i iskrene mu čestitke u ime svih žitelja našeg grada Trilja’, kazao nam je triljski gradonačelnik.

 

narod fešta

Po dobrom starom običaju svako malo netko bi došao zametnut s pršutom i demijanom vina donoseći poklon u slavljeničku kuću, neka se nađe. Sve su to pozorno pratili, divili se i pomalo čudili gosti koji su tu došli iz Slavonije, Zagreba, Vrgorca i drugih dijelova Hrvatske.
Na feštu svog kolege stigli su alkari, alkarSki momci, čelništvo VAD-a kako bi još jednom Miji čestitali na velikoj pobjedi. Kada su uspjeli doći do svoga Mihovila i poljubiti ga, krenule su suze radosnice njemu najdražih:

‘Šta da vam kažem. Naravno, bila sam na palkama i, Bože moj, prva trka u sridu, druga u dva pa to postaje ozbiljno, postajemo svjesni, Mihovil je blizu alke. Na kraju, hvala dragom Bogu i Gospi, on je to osvojio. Molila sam se najviše Svetom Anti. Šta reći, nego srce mi je puno i ponosna sam na svoga Miju, svi mi, a posebno ovo naše dvoje male dice Petar i Marta’, sva u radosti govorila nam je Mihovilova supruga Ivana.

Rijetke su prove kada na palkama nije svoga Miju pratila sa svojim Slavkom mater Anđelka, a sada je dočekala da joj sin u kuću donosi plamenac pobjede:

‘Da uzbuđenja, malo je to kazati. Naravno, sritna i prisritna na svoga sina. Debitant pa Alka odmah, šta reći. Meni je ka materi bilo najvažnije da se sve to u zdravlju i veselju završilo. Kada je poša iz kuće, poškropila ga je mater svetom vodom, pomolili smo se za uspješan dan, a on donio materi i svima radost veliku. Prošli smo mi u familiji puno toga teškog ovo vrime, ali evo sada, fala Bogu, došlo je da imamo i radosti’, kazivala je sretna i razdragana mater Anđelka.

s gostima

One koje slave Sinj, Trilj, cetinski kraj su Mihovil Župa i njegov alkarski momak Ante Bradarić:

‘Prva mi je misao bila u prvoj debitanstkoj trci ne falit alku, a kad ono srida.Već u drugoj u dva. Postaješ svjesniji da bi mogla doći pobjeda. Sve kolege koji su imali četri punta nisu pogodili u sridu i valjalo je pogodit u bilo šta. Oša sam visoko s ciljem da bude u dva i to se poklopilo. Međutim, tribalo je čekati sa slavljem jer alajčauš je imao četri punata, ali eto ovoga puta ja sam taj koji je imao taj sretan dan. Minjao sam konja, bilo je problema s kopljem, ali hvala dragom Bogu, na kraju je ispalo najbolje.Veliko hvala vojvodi Bošku Ramljaku najprije na uvrštenju u pratnju 2018., a sada među kopljanike’, kazao je između ostalog prvi vitez Cetinske krajine.

MIJO OKRUŽEN NOVINARIMA

Slavlja je bilo svakako i kod njegova alkarskog momka Ante Bradarića.

‘Dugo sam u Alci i dočekao da budem uz slavodobitnika. Moj otac bio je dugogodišnji sudionik Alke. Imao je alkara, nisu osvojili trofej,pa sam ga naslijedio i osvojili smo jednu Baru.Međutim,ništa se ne može mirit s ovim trofejem. Šta reći u ovom trenutku, radost i zadovoljstvo’, kazao je okupljenim novinarima Ante Bradarić.

bengalke
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh