Banner CORE HIT RADIO

Za tjedan dana vlast u Sinju preuzimaju maškare

Autor/ica
Objavljeno: 21 siječnja, 2023
sabici

Novi predsjednik Krnjevalske udruge grada Sinja Filip Šabić i tajnik Zoran Šabić danas su, gostujući u programu Hit radija, najavili da od subote, 28. siječnja vlast u Sinju preuzimaju maškare.

Ovogodišnji program ‘Dana krnjevala’ bit će donesen idućega tjedna, a u okviru njega trebale bi se održati neka od tradicionalnih događanja koje je Udruga održavala proteklih godina. U prvom redu tu su spaljivanje krnje na Pijaci, maskenbal, maskenbal za djecu i spaljivanje dječjeg krnje i tripicijada.

Prisjetili su se i nekadašnjih ‘slavnih’ dana sinjskog krnjevala, koji je bio nadaleko poznat.

‘Uvijek je bilo i onih boljih i onih lošijih dana sinjskog krnjevala. Naš najveći problem je što Udruga nema svoje prostorije. U posljednjih nekoliko godina selili smo se nekoliko puta. Ove godine smo opet u prostorijama zgrade Ređija, koje smo dobili na korištenje mjesec dana. Nemamo se gdje sastajati, nemamo gdje raditi, držati maske i pribor. Prihvatili smo se toga, jer nitko drugi nije htio. Odaziv na izbornu Skupštinu je bio slab. Ljudi su jednostavno izgubili volju za maškaranje. Nas dvojica smo preuzeli tu krivicu, odgovornost, da se ne bi ugasila tradicija. Sutra će možda svi reći da ništa nije valjalo, jer smo mi takav grad, al’ krnje će gorit’, kazao je Zoran.

Ove godine u karnevalskoj povorci neće biti Gradske glazbe Sinj i Sinjskih mažoretkinja koji putuju na već ranije dogovoren nastup, no Filip je kazao da će se maksimalno potruditi da povorka i ove godine bude zapažena i lijepa, na zadovoljstvo naših sugrađana.

‘Udruga ima 50-ak članova, od kojih je 20 aktivnih. Dobrodošli su svi koji vole druženje, maškaranje, svi koji imaju bilo kakvu ideju. Ovoga smo se uhvatili prije svega zbog djece, koja se najviše i vesele maškarama. Šteta bi bila da se ova duga tradicija sinjskog krnjevala prekine. Svi koji nam se žele pridružiti, od idućega tjedna mogu doći u Ređiju od 18 sati, mi ćemo biti tamo. Svi su dobrodošli’, kazao je Filip.

Zoran, koji je glavni ‘krivac’ za likove ‘krnje’ posljednjih nekoliko godina otkrio namm je da o ‘krnjevalu’ razmišlja tijekom cijele godine, a da se na kraju ideja za njegov lik sama nametne.

‘U našem društvu, u državi postoji toliko osoba koje svojih gafovima, ispadima i neprimjerenim ponašanjem ili zloćom zasluže da na kraju godine budu krivac za sve što nama ne odgovara.  Krnje treba biti prepoznatljiv da se zna u koga je uperena strelica, treba biti smiješan u svojoj pozi i treba poslati neku političku poruku, da se zna u što smo gađali. Bilo je godina kada su nas zvali da promijenimo lik krnje, no nismo popustili. Ja sam neovisan i slobodno radim krnjevala, a kada me prozivaju onda se još više potrudim. Krnje je u Sinju uvijek bio iz politike i tako će i biti’, kazao je Zoran, ne otkrivajući tko bi to ove godine mogao biti.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh