banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Zašto je Kamičak ponovo stao?

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2019

Kamičku je trebalo samo 35 dana da ponovno prestane raditi.

Stari sinjski sat je gotovo 200 godina radio uz povremene poteškoće. Posljednjih godina tih je poteškoća bilo sve manje. Kamičak je išao, a njegovo zvono – starije od onog u Big Benu – otkucavalo je poprilično točno vrijeme.

A onda je u rujnu 2017. godine došla restauracija. Satni mehanizam je sukladno planu izmješten iz kule, ali sukladno tom istom planu nije vraćen u kulu i ponovno pokrenut. Vraćen je mjesecima nakon što su radovi ‘obavljeni’, a računi plaćeni. No sat ni tada nije pokrenut, a zvono je ostalo nijemo.

Onda je Ferata napisala nekoliko tekstova na tu temu, pa su se stvari pokrenule s mrtve točke – Kamičak je nakon godinu i pol dana proradio i prozvonio.

To se dogodilo zahvaljujući angažmanu dogradonačelnika Denisa Glavana i Ognjena Kolaka – čovjeka koji je godinama besplatno navijao i održavao Kamičak.

Kad je Kamičak ponovno proradio spominjalo se da bi Kolaku za brigu o Kamičku – koja zahtijeva svakodnevni angažman – trebalo osigurati simboličan honorar.

Sve je tako krenulo, ali nakon nešto više od mjesec dana ponovno stalo. Kazaljke Kamička stoje na 4 sata i 30 minuta, a staro zvono opet je nijemo.

Stoga smo nazvali Ognjena Kolaka koji nam je kratko rekao da su mehanizam i sat ispravni, no da je ključeve vratio dogradonačelniku Denisu Glavanu. O razlozima vraćanja ključeva Kolak nije želio govoriti.

Odgovor na pitanje o ponovnom stajanju Kamička pokušali smo dobiti od dogradonačelnika Denisa Glavana. Nakon nekoliko bezuspješnih telefonskih poziva nazvali smo i gradonačelnicu Kristinu Križanac koja nam je javila i rekla kako ćemo informaciju o Kamičku dobiti od nje ili dogradonačelnika.

Čekajući informaciju, objavljujemo ovaj tekst. Naravno, informaciju ćemo posebno objaviti – čim je dobijemo.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh