TOMMY mel

Završen 36. Brnaški dernek

Autor/ica
Objavljeno: 29 kolovoza, 2022
naslovna

Foto: Saša Tadinac

Na Meljači, odnosno na igralištu NK Brnaze jučer je održana završna svečanost trodnevnog izdanja 36. Brnaškog derneka. Uistinu, i staro i mlado, ne samo žitelji cetinskog kraja, nego i drugi posjetitelji koji su iz drugih mjesta došli u Brnaze, mogli su uživati u raznovrsnom programu kojeg je, uz potporu Grada Sinja, organizirala Udruga Naše Brnaze.

Sve je počelo zanimljivom dječjom alkom.

IMG WA

Nakon tri trke, Lovre Kovačević i Ivan Jagnjić imali su po 9 punata. Uslijedilo je pripetavanje. U prvom su obojica pogodili u sridu, u drugom Kovačević u dva, a Jagnjić ponovno sridu. Tako je Jagnjić ponovio uspjeh od subote kada je Čoju dobio sa pet srida.

Vojvoda Ćićko na njegovo koplje privezao je plamenac s hrvatskom trobojnicom u znak pobjede. Slavodobitniku Jagnjiću i njegovom alkarskom momku Luki Pervanu pripala je kubura, dar tvrtke Top Krišto.

Udruga Naše Brnaze također je nagradila slavodobitnika i momka. Bicikl, dar tvrtke Matić Prom, slavodobitniku je uručio Frano Ivković, slavodobitnik 307. sinjske Alke.

Potom je uslijedila atrakcija iz zraka. Naime, članovi Aerokluba Sinj, Nikola Bašić, Andrija Kovačević, Jurica Jagnjić i Tino Milanović Litre izveli su padobranske skokove, na sredini igrališta gdje se održavao Dernek.

Prije skokova zrakoplov je izbacio 50-ak plastičnih balona, a na jednom je bio potpis Petra Mastelića Tube, jednog od organizatora derneka. Sretnik koji je pronašao balon s potpisom bio je Stipe Masle, alajčauš koji je dobio prigodni dar, uključujući i kilogram pečenog mesa.

Zanimljivo je bilo i u natjecanjima starih narodnih sportova.

U bacanju kamena s ramena prvi je bio Ivan Čarić s 8,11, drugi Tomislav Marinović bacivši kamen 7,70. Treći je sa 7,57 bio Lori Mastelić.

U potezanju klipa ponovno je bio najbolji Ivan Čarić, drugi Mirko Plazibat, a treći Lori Mastelić.

Sedam ekipa potezalo je konop. Najbolji su bili Vukasovići, odnosno ‘Crazy house’, drugi su bili Čarići, a treće mjesto pripalo je ekipi ‘CB Masle’.

Najbolji balotari na turniri su članovi ekipe Kale, druga je bila ekipa Lakoćemo, a treća Studenac.

Večer folklora otvorio je prigodnim govorom gradonačelnik Sinja, Miro Bulj. Čestitao je organizatorima na održavanju manifestacije, ističući da će Grad Sinj uvijek stajati iza ovakvih događanja koji promoviraju tradiciju i običaje Cetinske krajine i hrvatskog naroda. Nastupila su kulturno umjetnička društva Zadarski tanac, Lički Osik, Dinara Kijevo, Branimir 888 Muć, Udruga za Očuvanje baštine Cetinskog kraja, URIG Otok, Bile Ruže Imotski, Pleter Dugopolje, Sv. Marko Vionica i Krenica Gala. Na kraju večeri Udruga Naše Brnaze podijelila je prigodne poklone svim sudionicima folklorne večeri, darove Grada Sinja i Turističke zajednice Grada Sinja.

Za sve gledatelje, a uistinu ih je bio veliki broj, organizator je pripremio bogatu nagradnu lutriju. Među brojnim nagradama restorana, frizerskih salona, trgovina, glavna je bila električni skuter. Nagrade su izvlačile i uručivale, uz gradonačelnika Bulja, predsjednica Udruge Naše Brnaze, Maja Kovačević i članica vodstva Udruge, Ivana Vrančić.

Svečanosti su uz sinjskog gradonačelnika nazočile i druge osobe iz javnog, društvenog, sportskog i vjerskog života, među kojima i sinjski župnik fra Antonio Mravak, dugogodišnji kapelan u Brnazama.

Iz Udruga Naše Brnaze zahvalili su na potpori u organizaciji svima koji su na bilo koji način pomogli ovu trodnevnu manifestaciju, Gradu Sinju, Splitsko-dalmatinskoj županiji, TZ Grada Sinja, te brojnim tvrtkama, ustanovama i pojedincima.

Brnaški dernek održan je u okviru manifestacije ‘Dani alke i Velike gospe 2022’.

ferata@ferata.hr
0997370409