svabo

Završena 25. sjednica sinjskog Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 16 listopada, 2019
gradsko vijece

Jučer je završena 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja koja je počela još 9. listopada, kada je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica je nastavljena 4. točkom Dnevnog reda – prijedlogom Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Sinja za 2018. godinu. Za raspravu se prvi javio MOST-ovac Miro Bulj koji je kazao kako u izvještaju ne vidi nikakve pomake projekata koji su već bili u Proračunu. Kazao je kako ga najviše iritira to što gradska vlast nije obavijestila vijećnike o dopisu Državnog inspektorata o odlaganju vrgoračkog otpada na deponij Mojanka. Naglasio je kako Klub vijećnika MOST-a smatra besmislenim raspravljati o aktivnostima koje nisu poduzete. Najoštrije, kaže Bulj, osuđuju nebrigu zbog bitnih stavki proračuna, a posebno tajenje dokumenata. Nakon toga vijećnici MOST-a napustili su sjednicu.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a za riječ se javio Stipe Perić koji je kazao kako je prihod od poreza na dohodak značajno porastao, zahvaljujući odluci Vlade RH. To, kaže, daje nadu u svjetliju budućnosti. No, dosta zapinje u realizaciji gradskih projekata, pa zato zadnjih dana i imamo probleme na deponiju Mojanka.

SDP-ov vijećnik Nikola Vučković kazao je kako je bio u pravu kada je prilikom izglasavanja Proračuna za 2018. godinu tvrdio da gradonačelnica neće uspjeti izvršiti proračun. Izdvojio je nekoliko projekata koji nisu realizirani ili su realizirani u malom postotku. Naglasio je kako je ostalo 16 milijuna kuna koja se prenose u 2019. godinu te se pita zašto ta sredstva nisu usmjerena za rješavanje nekog projekta.

Nezavisni vijećnik Zvonko Maras kazao je kako bi podržavanje ovog izvještaja značilo priznati gradonačelnici Kristini Križanac i gradskoj administraciji da su dobro radili. No, rezultati govore suprotno, pa on izvještaj ne može podržati. Kazao je kako posebno zabrinjava nedostatak vizije i cilja, a činjenica da je u proračunu ostalo neiskorišteno 16 milijuna kuna pokazuje da gradska vlast ne zna uložiti novac u ništa. Nakon duge rasprave, prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Sinja za 2018. godinu nije usvojen.

Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su usvojili prijedloge odluka o komunalnom redu, o plaćanju naknade za nedostajuće parkirališno mjesto te izmjene i dopune Pravilnika o potporama za diplomske i doktorske radove na temu Grada Sinja.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog Rješenja o imenovanju članova Kulturnog vijeća Grada Sinja, u koje su imenovani Branimir Romac, Božo Župić, Tomislav Barhanović, Željko Viculin i Ankica Dajana Matas.

Gradski vijećnici dali su suglasnost na prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića ‘Bili cvitak’ Sinj.

Nakon duge i iscrpne rasprave o Izvješću o radu Zajednice sportskih udruga Grada Sinja s izvješćima udruga u sportu za 2018. godinu nije dobilo potrebnu većinu glasova te nije prihvaćeno.

Kao posljednja točka Dnevnog reda pred vijećnicima se našao prijedlog SDP-ovog vijećnika Nikole Vučkovića da Gradski bazen Sinj nosi ime Vice Buljana. Prvi se za raspravu javio HDZ-ov vijećnik Ivan Maleš, koji je kazao kako neće podržati prijedlog jer su za vrijeme Drugog svjetskog rata ‘Vice i njegovi partizani mještanima Gljeva oduzeli svu stoku’. Dodao je kako je njegova majka sudjelovala u gradnji tvornice Dalmatinka jer joj je bio obećan posao, no kada je tvornica završena posao nije dobila nego joj je rečeno kako ‘još ona njima mora platiti što je radila na Dalmatinci’. Protiv prijedloga je bio i nezavisni vijećnik Žarko Delić Maći koji je podsjetio kako se on zalagao da se s gradskog trga skine ime Vice Buljana. Vijećnik Zvonko Maras kazao je kako od nikoga nije čuo da je Vice Buljan kao pripadnik NOB-a počinio ikakav ratni zločin te da ovaj prijedlog treba promatrati u kontekstu svega onoga što je napravio za Sinj. Istog su mišljenja i njegovi kolege iz Kluba nezavisnih vijećnika Joško Kontić i Ante Šušnjara. Nakon rasprave, prijedlog da Gradski bazen dobije ime Vice Buljana uz predlagatelja, vijećnika SDP-a Nikolu Vučkovića podržali su nezavisni vijećnici Zvonko Maras, Joško Kontić i Ante Šušnjara te vijećnik NL dr. Jadrijevića Dujo Maleš. Protiv su bili nezavisni vijećnik Žarko Delić Maći i vijećnici HDZ-a Ivan Maleš i Siniša Poljak, dok su vijećnici HDZ-a Anđelko Bilandžić, Stipe Perić, Tihomir Radović, Marko Križanac, Zoran Milan i Ivan Runje te vijećnik NL dr. Jadrijevića Ante Gulić bili suzdržani.

Sjednica je završena u 23 sata i 50 minuta.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh