miro bulj
hdz

Živaljić: Uputila sam žalbu na Rješenje Državnog inspektorata, Mojanka ne može primiti vrgoračko smeće

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2019
ivana zivaljic

Nakon što smo jučer dobili informaciju da je Državni inspektorat RH donio Rješenje kojim se naređuje Čistoći Cetinske krajine da započne s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada s područja Grada Vrgorca te da se prvi kamioni sa smećem iz Vrgorca na Mojanci očekuju u ponedjeljak, zbog čega 11 sinjskih vijećnika traži izvanrednu tematsku sjednicu Gradskoga vijeća, jutros smo za komentar zamolili direktoricu Čistoće Ivanu Živaljić.

Zanimalo nas je zbog čega javnost ranije nije bila upoznata s ovim problemom i što je ona, kao direktorica komunalne tvrtke, poduzela da se problem riješi, odnosno da deponij Mojanka ne preuzima vrgorački otpad.

Direktorica Živaljić potvrdila nam je da je Rješenjem Državnog inspektorata Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 20. rujna 2019. godine Čistoći Cetinske krajine naloženo da zatvaranjem odlagališta u Vrgorcu započne preuzimanja otpada s vrgoračkog područja.

‘Na isto Rješenje uputila sam Žalbu u kojoj između ostalog navodim da su takvim činom mještani Cetinske krajine prevareni, jer već godinama vodimo bitku sa sve većim količinama otpada koje pristižu na deponij, a kapaciteta je sve manje i manje. Pomno smo planirali zbrinjavanje svakog pristiglog kubika i ulažući ogromna sredstva za prekrivanje i uređenje tijela deponija, kako bi sumještani koji žive u blizini mogli kako-tako preživjeti ljetna i tijekom godine vjetrovita razdoblja’, kaže Živaljić.

Prema riječima direktorice Čistoće Ivane Živaljić, odgovor na upućenu Žalbu od Ministarstva do danas nije dobila, a osim toga ni predstavnici komunalnog poduzeća iz Vrgorca do četvrtka, 20. listopada nisu uspostavili nikakav, što su trebali učiniti.

‘Nakon žalbe očekivala sam odgovor o prihvaćanju ili ne prihvaćanju žalbe, no još uvijek ga nisam dobila. Obzirom da je u Rješenju navedeno da vrgoračka tvrtka ‘Gradska čistoća i usluge’ može odlagati na deponiju Mojanka ILI deponiju u Trogiru, a da se više od 20 dana nitko iz Vrgorca nije javio, smatrala sam da će se vrgorački otpad ipak odlagati u Trogiru. Međutim, u četvrtak, 10. listopada najavio mi se direktor Čistoće Vrgorac, koji me je na sastanku obavijestio da će otpad od ponedjeljka ipak dovoziti na Mojanku. Tijekom višesatnog razgovora zaključili smo da se radi o problemima razine za čije rješavanje nemamo instrumente nažalost ni on, a ni ja’, navodi Živaljić.

Živaljić u svom odgovoru navodi da ukoliko ne prihvati otpad iz Vrgorca, tj. ukoliko vrati pristigle kamione s otpadom, Društvo Čistoća Cetinske krajine očekuju visoke novčane kazne koje ono, obzirom na svoje financijsko stanje, nije moguće podnijeti.

‘Direktor ‘Gradske čistoće i usluga Vrgorac’ Toni Grljušić najavio je da od ponedjeljka kreće s odlaganjem otpada na jedno od ova dva odlagališta. Nakon sastanka sa mnom, sastao se i s direktorom Trogir Holdinga. Moram reći da konačna informacija o deponiranju vrgoračkog otpada na Mojanku meni još uvijek nije potvrđena’, zaključila je Živaljić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh