extrametal

Zrakoplovni spektakl na sinjskom Piketu

Autor/ica
Objavljeno: 31 kolovoza, 2019
sinj air show

Na sinjskom Piketu danas je održan središnji dio velike trodnevne manifestacija ‘Sinj Air-show 2019.’ Tisuće zaljubljenika u zrakoplove, padobranstvo i modelarstvo, po prekrasnom vremenu, nazočilo je jednoj uistinu odličnoj priredbi.

Ovaj spektakl organiziralo je Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj u suorganizaciji Grada Sinja te pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, a uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unatarnjih poslova.

sinj air show

Na početku priredbe okupljenima su se obratili župan Blaženko Boban i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, koja je i svečano otvorila ovu manifestaciju, nakon čega je počeo raznovrstan program u kojemu je sudjelovalo 40 sudionika.

sinj air show

Svi koji su pristigli na ovu priredbu mogli su uživati u uistinu raznovrsnom i odlično pripremljenom programu, preletima zrakoplova u formaciji, prikazu letnih mogućnosti parajedrilica, letnih mogućnosti jedrilica i motornih jedrilica. Zanimljivo je bilo vidjeti prikaz letnih mogućnosti sportsko-rekreacijskih zrakoplova te letne mogućnosti povijesnih zrakoplova, kao i vuču jedrilica avionom, letove jedrilica u paru i akrobatske letove jedrilica i aviona. Pravu akrobaciju iznad Piketa izveo je gost iz Slovenije Petar Podlunšek, koji je pobrao veliki pljesak posjetitelja.

sinj air show

Posebno zanimljiva bila je vježba spašavanja iz zraka Hrvatske gorske službe spašavanja.

sinj air show

Uvijek atraktivan bio je završetak letačkog dijela programa helikoptera i padobranaca MUP-a i HRZ i PZO.

sinj air show

Sinjsku jedinstvenu zrakoplovnu manifestaciju zaključili su u zadivljijućem preletu i nastupu članovi Akro grupe ‘Krila Oluje’.

Pored aktivnosti u zraku, zanimljiv je bio program na zemlji. Organizatori su pripremili izložbu zrakoplova i opreme na zemlji,

simulatore letenja, kao i prezentaciju i promociju zrakoplovnog poziva na prostoru rezerviranom za tu prigodu.

sinj air show

Na kraju trosatnog izuzetno zanimljivog programa, čelnik Organizacijskog odbora Tonći Panza nije krio svoje zadovoljstvo:

‘Kao odgovorna osoba ove manifestacije, više sam gledao na neke druge stvari nego na sam program. Ovom prigodom posebno bih se zahvalio posjetiteljima koji su uistinu bili disciplinirani, nije bilo nikakvih negativnosti tijekom cijelog programa. Zahvaljujemo se svim sudionicima u programu i brojnim volonterima koji su dali nemjerljiv doprinos da uspije ovaj program’, kazao je Panza.

sinj air show

Sličnih razmišljanja bio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je u pratnji svojih suradnika i domaćina pratio ovaj događaj.

‘Uistinu sam fasciniran sposobnostima svih pilota u provedbi ovih akrobacija iznad Piketa. Ovo nije samo sportski nego i turistički događaj, jer među tisućama posjetitelja mnogo je onih koji su iz Splita, Solina i drugih mjesta priobalja došli ovdje. Drago mi je da smo bili pokrovitelji ove manifestacije, što ćemo kao Županija i ubuduće podupirati’, kazao je Blaženko Boban.

sinj air show

Gradonačelnica Kristina Križanac čestitala je organizatorima na odlično pripremljenom i organiziranom programu.

‘Uz sve što smo vidjeli, ovo je jedna prava turistička pozivnica svima da i ubuduće, u prigodi ovakvih događanja, pohode naš grad. Dolazak ovoliko velikog broja gledatelja sam je dokaz kako je ovaj ‘Sinj Air-show 2019′ u potpunosti uspio’, kazala je sinjska gradonačlnica.

U sklopu ove priredbe pripremljena je i za posjetitelje otvorena izložba fotografija na temu zrakoplovstva i zrakoplovnog sporta, organizirana u suradnji s Foto-video udrugom Sinj i stanicom GSS-a iz Splita. Autori fotografija su Mladen Mužinić, Filip Ratković, Martin Poljak Mario Modrić.

sinj air show
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh