mel

U Trilju predstavljena knjiga ‘Cetinska krajina u NDH’

Autor/ica
Objavljeno: 27 rujna, 2016
promocija_knjige_trilj2

Foto: Marko Župa

U okviru programa ‘Dani sv. Mihovila’ u triljskoj Gradskoj kino dvorani sinoć je upriličeno predstavljanje knjige ‘Cetinska krajina u NDH’, autora Stjepana Markovića.

Na samom početku u ime Grada Trilja nazočne je pozdravio pročelnik Marko Župa, a potom je magistar povijesti Ante Jureta dao prikaz nastajanja knjige, odnosno što sve ona donosi.

Triljskoj publici knjigu je predstavio recenzent i urednik prof. Stjepan Bekavac, koji je kazao kako je riječ o vrhunskoj knjizi kakvu nema skoro nijedan kraj Hrvatske.

‘Onaj tko zna kakva je situacija po hrvatskim arhivima, kako je proučavati to arhivsko gradivo, onda zna koji je to težak posao. Jedan od naših najboljih vojnih povjesničara dr. Davor Marijan je rekao da ljudi koji počnu pisati ovakve knjige nisu svjesni koji je to ogroman posao i s čime će se sve susresti u tom poslu. A susretnete se i s emocionalnim pražnjenjem, jer pričate za živućim svjedocima koji, zahvaljujuć dragom Bogu još žive pa još neke stvari mogu potvrditi, razjasniti. A onda dođete doma u četiri zida i pod pritiskom tih priča, osobnih tragedija,morate to sve staviti na papir, a morate isključiti emocije i biti profesionalac’, kazao je prof. Bekavac.

Na samom kraju okupljenima se obratio i sam autor knjige ‘Cetinska krajina u NDH’ prof. Stjepan Marković, koji je posebno govorio o Trilju u NDH.

promocija_knjige_trilj1

Foto: Marko Župa

 

ferata@ferata.hr
0997370409