banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Obilježen Dan voda

Autor/ica
Objavljeno: 22 ožujka, 2015
dan_voda2

Tekst i foto: Filip Ratković

Osnovci ‘Fra Pavla Vučkovića’ u Sinju posjetili su izvorište potoka Gorućica.

Svoj poludnevni izlet odradili su u vannastavnoj radionici. Šetnjom do izvora vidjeli su najstarije živuće stablo koje se nalazi na predjelu uz Ciglanu. Stogodišnjak je oštećen udarom groma, ali se ipak odupire nedaćama. Zaključilo se da ga je potrebno urediti, staviti kameni prsten oko njega i postaviti tablu sa podacima za one koji ne poznaju ovu atrakciju  koja je rijetka i u našoj domovini.

Gorućica je i dom rijetkog vodozemca – čovječje ribice, koja je ovdje pronađena prije no što je posađeno stablo sekvoje. Zna se ribica pojaviti u vrijeme vodenih bujica, čime odaje podzemni svijet koji krije izvor Gorućice. Znak je to bistre i čiste vode koja se pojavljuje iz dubina, a koju treba očuvati za one koji dolaze.

Priču i važnost vode za čovječanstvo djeci je poznata, a važan segment izobrazbe dopunjava se znanjem o ekologiji-zaštiti prirodnih ljepota našeg kraja. Zanimljivost je tog dana bila pomrčina sunca koja se odigravala. Maleni osnovci su bili oboružani tamnim stakalcima i ugođaj praćenja pomrčine bio je potpun. Za Dan voda, koji se obilježava 22. ožujka ovim mališanima je bio poseban. Korito Gorućice do ulaza u prostor grada nalikuje na najljepši gorski potok, pun vegetacije koji oplahuje bistra čista voda.

Prostor oko izvora je lijep, pristupačan i potrebno ga je redovito održavati i paziti. Najmlađi su podosta naučili na ovom izletu, ponešto očistili i dali više prijedloga kako izvor urediti, postaviti klupe za izletnike, koševe za smeće i mnogo toga što su putem pisanih sastavaka uputili Turističkoj zajednici grada Sinja, koja je pomogla ovu akciju uz ŠRD ‘Cetina’ Sinj i Udrugu izviđača  ‘Vitezovi’ Sinj.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh