raise banner

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja

Autor/ica
Objavljeno: 28 rujna, 2016
svecana_sjednica_trilj_10

Polaganjem vijenaca na spomenik svetoga Mihovila i svečanom sjednicom Gradskog vijeća, u Trilju je danas obilježen Dan Grada i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Mihovila, koji se slave sutra, 29. rujna.

Na spomeniku svetom Mihovilu vijence su položili predstavnici Grada Trilja, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Šipićem, predstavnici MUP-a, prijateljskog grada Ivanić Grada te braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Potom je u gradskoj kino dvorani upriličena svečana sjednica triljskog Gradskog vijeća kojoj su uz domaćine gradonačelnika Ivana Šipića i predsjednik Vijeća Ivana Bugarina nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić, ravnatelj JU RERA SD Jozo Sarač, predstavnici općina i gradova s područja cetinskog kraja predvođeni sinjskom gradonačelnicom Kristinom Križanac, predstavnik prijateljskog grada Ivanić Grada, crkveni velikodostojnici predvođeni triljskim župnikom i dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi.

Na samom početku operni solist HNK Split Božo Župić, uz glazbenu pratnju Marije Župić izveo je himnu Lijepa naša, a nakon toga na video-zidu prikazan je kratki promotivni spot o turističkoj ponudi triljskog kraja.

Okupljene je potom pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Trilja Ivan Bugarin, a nakon toga je uslijedio govor triljskog gradonačelnika Ivana Šipića.

U svom govoru Šipić je istaknuo kako je primarni zadatak svake lokalne samouprave osigurati uvjete za ostanak ljudi na tom području. Grad Trilj to pokušava kroz Gospodarsku zonu Čaporice, koju su pokrenuli prije desetak godina.

‘Danas je na tom prostoru više od 10 aktivnih gospodarskih subjekata s gotovo 300 zaposlenih radnika. Naši su planovi dolazak novih gospodarstvenika u Čaporice i novo zapošljavanje i to u agropoduzetništvu, u čemu smo već puno učinili. Glavni posao tek slijedi, a središnju ulogu imat će već osnovani CEKOM 3LJ, ustanova za pružanje podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora malih i srednjih poduzeća, koji su zainteresirani za razvoj novih poljoprivrednih proizvoda.’

U nastavku svog govora gradonačelnik Ivan Šipić naglasio je kako je Grad Trilj u pripremi dokumentacije za nove natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova.

‘Sada radimo na kompletiranju dokumentacije kako bismo uhvatili rokove prijava na natječaje za nova sredstva iz EU fondova. Radi se o dva natječaja. Jedan ide preko Ministarstva gospodarstva, a odnosi se na opremu CEKOM-a i naših partnera na tom projektu, a drugi natječaj, preko Ministarstva poduzetništva i obrta, kojim planiramo osigurati potrebni novac za izgradnju objekta PUC 3LJ. Izgradnja objekta stajat će do 20 milijuna kuna, a nabavka opreme do 27 milijuna kuna. Od tih oko 47 milijuna kuna, preko 85 posto sredstava bit će nepovratna sredstva iz EU fondova’, kazao je Šipić te dodao kako su im partneri u ovoj razvojnoj priči Institut Ruđer Bošković, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, RERA, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Veterinarski i Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Sirana Puđa i Pharmagal.

Nadalje, Ivan Šipić u svom govoru se osvrnuo na socijalna davanja za koja Grad Trilj iz svog proračuna izdvaja preko 1,5 milijuna kuna, o sanaciji cesta i izgradnji nogostupa, izgradnji nove zgrade MUP-a, obnovi groblja, visećeg mosta, izgradnji igrališta. Posebno je naglasio kako su kapitalni infrastrukturni projekti Grada Trilja uređenje centra grada i Aglomeracija Trilj. Cijeli govor gradonačelnika Ivana Šipić možete preslušati ovdje.

Nakon govora gradonačelnika Šipića okupljene je pozdravio triljski župnik don Stipe Ljubas, koji je svim Triljanima poželio sretan dan Grada i blagdan njihovog nebeskog zaštitnika svetoga Mihovila. U ime načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja cetinskog kraja okupljene je pozdravio načelnik Dicma Ivan Maretić, a u ime Splitsko-dalmatinske županije dožupan Luka Brčić.

‘Ovih dana, a i u proteklom razdoblju, bio sam i po drugim općinama i gradovima i vidim sličnu priču – da ti načelnici i gradonačelnici te njihovi najbliži suradnici čine maksimum u svojoj domeni. I to je jedina i prava mudrost – bez prevelikih riječi i obećanja učiniti ono što u datom trenutku možeš na najvišoj razini. To se događa ovdje u Trilju i to me na poseban način veseli, a također me veseli što je Splitsko-dalmatinska županija u svim tim projektima nazočna i daje svoj obol’, kazao je dožupan Luka Brčić.

Potom se okupljenima obratio potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader koji je kazao kako je malo gradova koji se mogu pohvaliti tako dobrim rezultatima kao Trilj. Pohvalio je sve što vodstvo Grada čini za razvoj gospodarstva, a posebno je pohvalio izdvajanja iz gradskog proračuna za potpore za novorođenčad i mlade.

‘Ona mudroslovica koju je gradonačelnik izrekao, da rađa zemlja i žena, u današnjem vremenu nije popularna, rađa se jedno dijete ili nijedno. To nije dobro. I ja želim da se ta mudroslovica ostvari i da bude što više djece, a vidim da se u ovom gradu daje posebna pažnja natalitetu i ulaganju u mlade. Ulaganje u njih sve od rođenja pa do stipendije je za svaku pohvalu, to je ono što nam treba. Osobno ću u raspravama u Saboru nastojati dati maksimalan doprinos upravo poticanju nataliteta. Jer, uzalud nam autoceste i svi objekti ako za 50 godina bude duplo manje Hrvata’, istaknuo je Ante Sanader.

U okviru današnje svečane sjednice dodijeljene su povelje zaslužnim pojedincima i kolektivima. Tako je povelju Grada Trilja dobio OPG Anđela Mateljan iz Košuta, za uspješan i mukotrpan rad u proizvodnji mlijeka i očuvanju stočarstva na području Trilja.

Za 10 godina uspješnog rada i socijalno-humanitarnog djelovanja povelju Grada trilja dobila je Udruga osoba s invaliditetom Trilj.

Povelju Grada Trilja za 20 godina arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora ‘Tilurij’ na Gardunu dobio je Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za 50 godina uspješnog rada i djelovanja u župi Svetoga Mihovila u Trilju povelju Grada Trilja primile su časne sestre Služavke Maloga Isusa.

Dodajmo kako su svečanu sjednicu triljskog Gradskog vijeća svojim nastupom uveličali članovi KUD-a Župa Grab te tamburaši iz Ivanić Grada, a program je vodila Irena Bradarić.

fotogalerija (Josipa Gulić)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh