Banner CORE HIT RADIO

Petar-Baja i Mila Bilandžić proslavili zlatni pir

Autor/ica
Objavljeno: 28 studenoga, 2022
naslovna

Na prvu nedjelju Došašća 27. studenog lijepih uspomena s vjenčanja sklopljenog 26. studenog 1972. godine i svih ostalih godina zajedničkog i skladnog života prisjetili su se Petar, nadeleko poznat kao Baja i Mila Bilandžić rođ. Gošljević, slaveći svoj zlatni pir – 50. obljetnicu sklapanja braka.

Prije pola stoljeća stali su pred oltar u crkvi sv. Ivana u svom rodnom Krušvaru, kada ih je vjenčao don Ivan Bašić. Misu je tada pučkim pjevanjem uveličao mladenkin otac Ivan, svima znan kao Vukušin. Na specifičan način jedinstvenim pučkim pjevanjem on je više od 30 godina uveličavao svečane euharistije u rodnom mjestu, pa tako i na kćerinu vjenčanju.

Na istom mjestu u crkvi sv. Ivana Krstitelja Petar-Baja i Mila obnovili su svoje zavjete pred župnikom don Zdravkom Vučkom. Ovom prigodom kumovi su bili Milina sestra Ana i Bajin zet Petar.

kumovi

Uz prigodne riječi za 50 godina zajedništva i čestitke, don Zdravko je slavljenicima uručio poklon mons. Dražena Kutleše, nadbiskupa i metropolita splitsko-makarskog.

poklon nadbiskup

‘Splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša udjeljuje blagoslov supružnicima Petru i Mili Bilandžić prigodom proslave 50. godišnjice braka, želeći da svaki dan njihova života bude ispunjen žarkom molitvom. kako bi snagom Duha Svetoga bili postojani u vjeri, nadi i ljubavi.’

Vođeni vjerom, kroz život su uvijek kročili uzdignute glave, štujući istinske vrijednosti, a u tom duhu odgajali su svoju djecu Antu i Ivana. Veliko zadovoljstvo u svakodnevnom životu slavljenicima je i petero unučadi.

obitelj

Dok je Mila brinula o kućnim poslovima, čuvajući djecu i radeći u polju, Baja je svoj cijeli radni vijek proveo u splitskom škveru, odakle je otišao u mirovinu. Slavljenici su istinski čuvari etno baštine cetinskog kraja. Baja je poznati pivač rere, član je Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i KUD-a Dicmo.

rerasi

Uz čestitke njihovih najmilijih upravo im je jedna nesvakidašnja čestitka stigla od njihovih prijatelja folkloraša. Njih 30-ak obuklo je za ovu slavljeničku prigodu narodne nošnje kao i sami slavljenici, zapivalo pučke napjeve i tako čestitali Baji i Mili njihov zlatni pir. Po izlasku iz crkve odigrali su poznato kolo, pivali kako se to radilo u zemane poslije vjenčanja.

folklorasi

Nakon misnog slavlja slavljenici su počastili sve goste, prijatelje, užu i bližu obitelj. Nikada u njihovoj kući nije falilo gostoljubivosti i čašćenja, odlične spize i kapljice čuvenog krušvarskog vina.

Baji i Mil čestitamo i želimo još puno godina zajedničkog života!

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh