Banner CORE HIT RADIO

Vijećnici HDZ-a o radu Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 23 siječnja, 2023
vijece sinj

Nastavljamo sa serijom članaka o radu Gradskog vijeća Grada Sinja iz perspektive gradskih vijećnika.

Nakon jučer objavljenog teksta s odgovorima SDP-ovoj vijećnika Nikole Vučkoviće, danas objavljujemo odgovore Kluba vijećnika HDZ-a, čiji je predsjednik Stipe Perić.

Kako ocjenjujete rad i funkcioniranje Gradskog vijeća Grada Sinja u 2022. godini?

– Gradsko vijeće, kojem je usput rečeno puno lakše funkcionirati sada kada postoji jasno uspostavljena predstavnička većina i koalicija u Gradskom vijeću MOST-a i SDP, i u 2022. godini se neredovito sastajalo. Imalo je svega 7 redovnih i 1 izvanrednu sjednicu, što držimo premalim brojem obzirom na sve probleme i potrebe naših sugrađana.

Na samim sjednicama se učestalo krši Poslovnik i drugi propisi te se, na žalost, na sve moguće načine opstruira rad oporbenih vijećnika. Tako im se svaku sjednicu u unaprijed režiranom igrokazu s ciljem slušanja monologa i samohvale gradonačelnika, ciljano onemogućuje postavljanje vijećničkih pitanja i otvaranje tema važnih za Grad. Također prijedlozi koji dolaze od strane Kluba vijećnika HDZ-a ne uvrštavaju se po proceduri i rokovima u dnevni red sjednica, radi čega smo i bili pokrenuli proceduru razrješenja predsjednika Gradskog vijeća.

Posebno žalosti što na argumentiranu kritiku i raspravu u Gradskom vijeću gradonačelnik Bulj odgovara uvredama na osobnoj razini – „ad hominem“, dakle osobno i bez argumenata vrijeđa vijećnike, što je ispod svake razine.

Stoga od predsjednika Gradskog vijeća tražimo da zaštiti dignitet vijećnika te se jednako, kao i gradske stručne službe brine o jednakom ostvarivanju prava i obveza svih vijećnika, neovisno jesu li u oporbi ili dolaze iz reda vladajuće koalicije MOST – SDP.

Naravno, očekujemo i učestalije sazivanje i održavanje sjednica Gradskog vijeća, jer svjedoci smo mnogobrojnih problema u našem Gradu, koji ne mogu i ne smiju čekati da se gradonačelnik Bulj „rastereti“ mnogobrojnih obveza koje ima kao saborski zastupnik i županijski vijećnik MOST-a, a koje su mu, nažalost, prioritet u odnosu na situaciju i probleme u Gradu Sinju.

Na Prijedlog Proračuna Grada Sinja za 2023. podnijeli ste 17 amandmana, no niti jedan nije prošao. Tvrdite da je Proračun netransparentan i nezakonit. Koje odluke i projekte provedene u 2022. godini smatrate dobrima/lošima za građane Sinja?

– Proračun Grada Sinja za 2023. g. je zbog nerada i nesposobnosti gradonačelnika Bulja i gradske vlasti praktički prepisan iz prethodne godine, a za prepisivanje se dobije znamo koja ocjena – ocjena jedan, kojom ocjenjujemo i ovaj Proračun.

Uvodno ističemo kako je gradonačelnik Bulj, kojeg je na računu dočekalo 30 milijuna kuna, zaokupljen drugim obvezama i nije pokazao ni želju ni sposobnost da se uhvati aktualnih gradskih problema. Stoga se i ove godine prenosi višak od preko 1.600.000,00 eura iz prethodnih godina, a koji nije uložen u razvoj i dobrobit Grada Sinja.

Istodobno, dok Sinj vapi za projektima i investicijama koje bi prije svega trebali stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i zaustaviti iseljavanje mladih iz Sinja, imamo situaciju da je prošle godine gradska vlast na politiku „kruha i igara“, bez ijednog novog kapitalnog projekta, potrošila skoro 13 milijuna kuna više nego je uprihodovala. Tim tempom Sinj za dvije godine očekuje bankrot i nemogućnost servisiranja obveza.

Iskreno, nismo ni očekivali da će Gradonačelnik Bulj prihvatiti ijedan od naših 17 amandmana, kojima smo u mnogim područjima pokušali pomoći građanima i razvoju Grada. No, gradonačelnik Bulj se, unatoč upozorenju kako su amandmani koalicijskog partnera SDP-a nezakoniti, na to oglušio i „šerifovski“ poručio kako je on iznad zakona i može što hoće. Time je vjerojatno „kupovao“ desetu ručicu podrške SDP-a, ali doveo se u situaciju da je Proračun nezakonit što dovodi u pitanje njegov legalitet i izvršavanje.

Dobra odluka je, načelno, Program „Ostani tu“ koji je trebao pomoći mladim obiteljima u gradnji obiteljskih kuća. Nažalost, ova vlast je i taj program uspjela upropastiti pa se program zbog različitih i dvostrukih kriterija kojima se po političkom ključu pogodovalo dijelu korisnika pretvorio u aferu i program „pakujte kufere“.

Loših odluka, nažalost, bilo je i previše. Tako zbog krive koncepcije i nesposobnosti već duže od godinu i po dana Prostorni plan i GUP stoje na čekanju. Nema ni traga ni glasa od novih radnih mjesta i investitora iz Hrvatske i inozemstva za koje je gradonačelnik tvrdio da će ih privući svojom nacionalnom vidljivošću. U Proračunu nema ni govora o POS stanogradnji, rješavanju problema s grobnim mjestima, kao ni vizije za rješavanje prometnog kolapsa u kojem se nalazi Sinj. S minimalnim sredstvima u Proračunu se koči nastavak sanacije Mojanke, što je više nego sramotno, itd, itd.

Pred ovim Gradskim vijećem su još dvije i pol godine mandata. Jeste li postavili ciljeve za to razdoblje?

– S obzirom na to da se bavimo politikom, zadaća nam je općenito, ali i u Gradskom vijeću, suprotstaviti različite vizije i poglede, odnosno rješenja za određene probleme koji tište građane, od čega bi u konačnici najviše koristi trebali imati upravo naši građani i društvo u cjelini.

Nažalost, zbog trgovačko-interesne koalicije MOST-SDP koja je stavila svoje šape na Proračun Grada Sinja, što se zorno vidi i iz Plana prijma koji previđa zapošljavanje novih 28 zaposlenika u ovoj godini, te aktualnih natječaja za zapošljavanje u gradskoj upravi u kojima su unaprijed „rezervirana“ mjesta za najbliže gradonačelnikove suradnike, građani će još dvije i pol godine morati trpjeti populizam i nesposobnost gradonačelnika Bulja.

Klub vijećnika HDZ-a će i dalje konstruktivno sudjelovati u radu Gradskog vijeća te predlagati rješenja koja za cilj imaju pomoći gospodarstvu i realnom sektoru, obrtnicima i poduzetnicima, ukazujući pritom na golemi nesrazmjer između sredstava koje su im na dispoziciji, u odnosu na sredstva za plaće i usluge gradske vlasti te sredstva namijenjena društvenim djelatnostima.

Ustrajat ćemo u sufinanciranju iznosa naknade dijelu stanovništva zbog blizine odlagališta komunalnog otpada Mojanka i umanjene kakvoće življenja, a što je već jednom odbila ova gradska vlast.

Demografija i odlazak mladih obitelji u inozemstvo na put bez povratka najveći su problemi koje opterećuju Sinj i cetinski kraj i tu treba učiniti maksimalan napor kako bi se zaustavio taj negativan trend. Također, fokus će nam i dalje biti omogućavanje korištenja besplatnog vrtića za svu djecu, te niz drugih prijedloga i mjera kojima ćemo učiniti sve da sinjska mladost ostane u Sinju i kvalitetno živi od svog rada.

HDZ će i nadalje biti korektiv ovoj izvršnoj vlasti i konstruktivna oporba, koja će se kroz programe i aktivnosti boriti za bolji i kvalitetniji život u našem gradu, a istovremeno kritizirati sve nezakonitosti  i nepravilnosti na koje naiđemo i o tome informirati javnost.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh