fruhwald
otvorena vrata

Održan drugi dan 6. Festivala znanosti Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 4 studenoga, 2015
fzs2

Tekst i foto: OO 6. Festivala znanosti Sinj

Jučer je održan drugi dan 6. Festivala znanosti – Sinj 2015.

Prvi dio programa održao se u sinjskim školama. Profesori Davor Pavuna, Ana-Sunčana Smith, David Smith, Stjepan Šterc, Dario Vretenar i Stipan Jonjić u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, Gimnaziji Dinka Šimunovića i u OŠ Ivana Lovrića na dva su sata postali profesori fizike, kemije, biologije i geografije. Premda je teško usporediti predavanja za koja su se gosti posebno potrudili, reakcije učenika bile su posebne na predavanje Davida Smitha koji je učenicima 3. i 4. razreda FKG-a predočio primjer kritičke analize kroz popularnu australsku pjesmu, i to na engleskom kao izvorni govornik. Profesoru Jonjiću to je bio i prvi takav nastup, pa se za nj posebno potrudio s ijelim svojim timom, a to se vidjelo i na očima učenika obiju gimnazija koji su ga pratili dok je pričao o tome možemo li viruse iskoristiti da nas brane od infekcija.

U poslijepodnevnom dijelu programa, namijenjenom svim građanima, prvo predavanje je punoj dvorani održao Davor Pavuna. U svom poznatom stilu oduševio je publiku kroz primjere ‘opće hipnoze društva’ (cit.) ustvrdivši da je jedini ispravni pristup pitanjima današnjice cjeloviti znanstveni i kritički pristup u kojem će se ujediniti sva ljudska znanja i znanosti – kako bismo odgovorili na 85 % nepoznatoga što nam je ostalo za odgovoriti.

U drugom predavanju profesorica Ana-Sunčana Smith, inače djelomična znanstvena povratnica u Hrvatsku na IRB, predočila je jednostavno svoj rad teorijske fizičarke na odgonetanju procesa rasta tkiva u našem organizmu te sprezi fizike i biologije u biološkim procesima.

Akademik Stipan Jonjić, jedan od najboljih hrvatskih medicinara i akademik Njemačke akademije znanosti pričao je Sinjanima o ‘pametnim’ lijekovima na kojima radi sa svojim vrhunskim timom kroz projekte vrijedne preko 10 mil. eura, a kojima bi se eventualno viruse moglo iskoristiti same kao moguću pomoć imunosnom odgovoru našeg organizma.

Dr. Stjepan Šterc, najcitiraniji i najjači hrvatski geograf i demograf, progrmio je trenutnom demografskom slomu Hrvatske.

‘Ako se ništa ne poduzme baš sad, za 20 godina Hrvatskoj prijeti izumiranje i substitucija stanovništva. Nemamo kad čekati, nemako vrmeena za analize – svaka Hrvatska vlada mora to pitanje staviti na drugo ili treće mjesto u strategiji nacionalne sigurnosti i razvoja Hrvatske’, ustvrdio je dr. Šterc.

Nakon svakog predavanja bilo je nekoliko pitanja publike, ali bujica pitanja i vjerojatno najveća rasprava ikad na Festivalu znanosti – Sinj, koja je trajala preko pola sata, razvila se nakon predavanja dr. Šterca, koji je upozorio i na objektivnu geopolitičku opasnost treutnih migracija s istoka u Europu.

Danas nas na Festivalu, osim – naravno – gostovanja znanstvenika (V. Paar, A. Šiber, D. Smith) u školama, očekuju i tri zanimljiva predavanja u tri različita područja. David Smith će nam reći kako i koliko se može računalo iskoristiti za odgonetavanje temeljnih zakona biokemije u početku života. Antonio Šiber, koji je zbilja dugo radio na pripremi svoga predavanja pa je u tom smislu i iznenađenje, pričat će nam o tome kako bi izgledale vanzemaljske školjke na planetu na kojem bi uopće postojale školjke – i kroz to nam zorno predočiti neke od temeljnih zakona fizike i simetrije u prirodi. Konačno, Damir Sapunar s Medicinskog fakulteta u Splitu, koji se inače bavi medicinom boli, predočit će nam mogućnost i nemogućnost dokaza u medicini – kao primjer (ne)kritičkog mišljenja.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh