mel

Održano tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2018
hodocasce_redovnika_redovnica

Izvor: www.gospa-sinj.hr

Svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi i kandidati u odgojnim zavodima koji su rodom iz Cetinske krajine, u srijedu 1. kolovoza 2018. godine, hodočastili su u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske.

Slavlje je započelo pokorničkim bogoslužjem u 10.30 sati koje je predvodio mons. Petar Palić, bračko – hvarsko – viški biskup. Poslije pokorničkog bogoslužja uslijedila je procesija, a potom i euharistijsko slavlje kojim je predsjedao mons. Petar Palić, uz koncelebraciju fra Petra Klapeža, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske, don Stipe Ljubasa, dekana Cetinskog dekanata i fra Perice Maslaća, župnika Župe Gospe Sinjske. U slavlju svete mise koncelebriralo je još trideset svećenika. Na početku svete mise O. gvardijan je pozdravio biskupa Petra Palića, sve prisutne svećenike, redovnike i redovnice

U homiliji mons. Petar Palić je pozvao sve okupljene oko lika Čudotvorne Gospe Sinjske da se otvore Božjoj Riječi i djelovanju Duha Svetoga poput proroka Jeremije i drugih svetopisamskih svetih osoba. „Prorok Jeremija iz prvog čitanja govori nam o svojem odgovoru na Božji poziv. Božji poziv se sastoji od poslanja i govorenja u Božje ime. Iako je doživljavan kao opasan i onaj koji donosi nemir, ismijavan, progonjen i proklinjan, Jeremija nije odustao od svoga poziva i poslanja: biti Božji glas i svojevrsna savjest u svijetu u i društvu u kojem živi. Jeremija utjehu nalazi na izvoru Božje Riječi, koja je za njega utjeha i pomoć,“ zaključio je O. biskup.

Govoreći o daru poziva O. biskup je naglasio kako Bog upućuje svoj poziv čovjeku koji ima zrelu vjeru, od njega uvijek traži više pa tako i od Bogu posvećenih osoba: „Svaki prorok pozvan je biti dosljedan, ne srdit na svoje poslanje, ostati vjeran i znati razlikovati bitno od nebitnog. Svatko ima jedinstveni put koji Bog stavlja pred osobu. Sve poteškoće i izazove možemo staviti pred Njega. On će čuti naše vapaje i odgovorit će na njih. Bog nas sve tješi ovim riječima: „Ja sam s tobom, da te spasim i izbavim“, naglasio je biskup.

Govoreći o važnosti Svetišta Gospe Sinjske za vjernički puk, O. biskup je istaknuo: „U mjestu smo koje je u povijesti osjetilo čudesnu moćnu zaštitu Božju po Djevici Mariji. I upravo pod okriljem ovog čudotvornog lika Gospe Sinjske želimo učvrstiti svoju vjeru da je Gospodin s nama. On je ovdje. Njegova riječ nije samo Jeremijina utjeha i hrana, nego je i naša utjeha i hrana. U euharistiji blagujemo Božju Riječ, Riječ Tijelom postalu, tijelo našega Otkupitelja Isusa Krista.“

Na završetku euharistijskog slavlja O. gvardijan je zahvalio biskupu Petru Paliću što je sa svećenicima, redovnicima i redovnicama iz Cetinske krajine hodočastio Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i predsjedao euharistijskim slavljem. U znak zahvalnosti i sjećanja na posjet Gospinom Svetištu u Sinju gvardijan je O. biskupu uručio sliku Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uoči blagdana Gospe od Anđela biskup Petar Palić je otvorio Porcijunkulski oprost u Svetištu Gospe Sinjske. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac – Mačina. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje svećenika, redovnika i redovnica za obiteljskim stolom u Samostanu Gospe Sinjske.

ferata@ferata.hr
0997370409