mel

Održan drugi dan Festivala znanosti – Sinj 2018.

Autor/ica
Objavljeno: 17 listopada, 2018

U znaku umjetne inteligencije, te znanstvenih, stručnih, javnih i medijskih argumenata za cijepljenje djece i protiv cijepljenja uspješno je završen drugi dan devetog Festivala znanosti – Sinj 2018., koji se održava u Sinju od 15. do 20. listopada već deveti put u organizaciji udruge Znanost i Alka.

Tijekom jutra su prof. sc. sc. Davor Pavuna, vrhunski hrvatski fizičar sa švicarskog Federalnog politehničkog instituta u Laussannei, te prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić i doc. dr. sc. Goran Krajačić, energetičari sa Sveučilišta u Osijeku i u Zagrebu, održali po školski sat u dvjema sinjskim gimnazijama, dok je doc. dr. sc. Tomislav Portada zajedno sa studentom Zvonimirom Mlinarićem nastavio s radionicama Školske knjige ‘Čime se bavi kemija’ u OŠ Ivana Mažuranića – Han i OŠ Kamešnica u Otoku. Isti je dvojac popodne održao drugu znanstvenu radionicu i natjecanje u pokusima ‘Analizom pogodi koja je sol u vodi’, koja se održava u kemijskoj učionici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, a otvorena je svim učenicima sinjskih srednjih škola (prijave su još otvorene!).

U večernjem dijelu programa profesor Pavuna govorio je o budućim tehničkim, znanstvenim, ali i filozofskim i etičkim izazovima razvoja umjetne inteligencije, uspoređujući količinu informacija i složenosti koje je sposoban obraditi čovjek u usporedbi s umjetno inteligentnim strojevima, koji su definirani kao programi sposobni kreirati nove programe.

Jedno do potencijalno najzanimljivijih predavanja – o velikom parazitološkom istraživanju krpelja s područja Cetinske krajine koje je provodio dr. sc. Relja Beck s Hrvatskog veterinarskog instituta, inače dobitnik Državne nagrade za znanost u području biomedicine ove godine – odgođeno je jer Institut nije odobrio putni nalog (bez troškova za institut) dr. Becku. Organizatori su osim žaljenja iskazali i razočaranje ovom odlukom bez presedana u povijesti Festivala, koja prema njima oslikava i stanje u jednom dijelu hrvatske znanosti.

Pomak od prirodnih znanosti i ljestvice milijardi godina na medicinsko društvene probleme na ljestvici zadnjih nekoliko godina označio je okrugli stol ‘Bolje cijepiti nego strepiti: istine i izmišljotine’. Dok je prof. dr. sc. Goran Tešović, klinički dječji infektolog i profesor dječje infektologije s klinike Fran Mihaljević govorio o medicinskim zabludama u raspravi o cijepljenju i detaljno pojasnio sve društvene i logičke uzroke čestih medicinskih zabluda pacijenata i roditelja, doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija, psihologinja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorila je o rezultatima istraživanja o stavovima roditelja o cijepljenju djece koje je provodila 2014. i 2015. godine, te razlomila društvene i psihološke aspekte problema pokreta protiv cijepljenja djece. Intenzivna rasprava s građanima i sinjskim liječnicima, prije svega pedijatrima u publici iskristalizirala je jasne argumente za stav da je cijepljenje djece medicinski neupitno, ali i da rad s pacijentima treba počivati na goloj istini, kako bi se izbjegle loše interpretacije poluistina i vratilo povjerenje u zdravstvene djelatnike.

Tijekom današnjeg, trećeg dana Festivala, u gimnazijama će gostovati prof. dr. sc. Stanko Uršić i doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija, dok će u Franjevačkoj gimnaziji biti treća znanstvena radionica za iduću grupu sinjskih srednjoškolaca.

Navečer nas čekaju zanimljiva predavanja prof. dr. sc. Stanka Uršića o problemu smeća i njegovu rješenju, doc. dr. sc. Anite Lauri Korajlija o perfekcionizmu, te doc. dr. sc. Tomislava Portade o istinama i zabludama oko zamjenskih sladila.

ferata@ferata.hr
0997370409